Голова Ніжинської районної ради Олег Бузун розповів про децентралізацію на Ніжинщині в ході Конференції Рад Чернігівського району

14-08-2017
Децентралізація

12 серпня 2017 року за ініціативи голови Чернігівської районної ради Олександра Ларченка відбулася Конференція Рад Чернігівського району щодо реформи децентралізації та обєднання територіальних громад району, що перебувають в процесі формування спроможних ОТГ.

Конференція відбулася за участі: експерта з питань регіонального розвитку, директора Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних установ та організацій Бойка Володимира Миколайовича; експерта Офісу реформ в Чернігівській області Силенка Миколи Федосійовича; голови Ніжинської районної ради Бузуна Олега Віталійовича; юриста-консульта відокремленого підрозділу «Центр розвитку місцевого самоврядування у Чернігівській області» Гулого Андрія Олександровича; першого заступника голови Чернігівської районної державної адміністрації Кругола Анатолія Миколайовича; Іванівського сільського голови Гаруса Сергія Івановича.

Учасники Конференції, а саме: депутати районної ради, сільські та селищні голови району, секретарі рад, депутати територіальних громад, авторитетні, активні, ініціативні громадяни Чернігівського району обговорювали реформу децентралізації та об’єднання територіальних громад району, що перебувають в процесі формування спроможних ОТГ, отримали відповіді від фахівців з питань децентралізації на актуальні питання, що стосуються даної реформи, переглянули відео про історії успіху в об’єднаних територіальних громадах.

Олександр Ларченко розповів, як проходить процес об’єднання громад в Чернігівському районі, наголосив на тому, що територіальним громадам потрібно об’єднуватися, щоб бути господарями на власній землі і нести відповідальність перед своїми людьми, що цієї реформи бояться всі, але без якої ніяк!

Олег Бузун інформував про процес децентралізації на Ніжинщині. Зокрема на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук Олег Віталійович повідомляє: «Захід проходив бурхливо, було багато запитань в учасників конференції. На моє тверде переконання, крапка неповернення реформи децентралізації вже поставлена, наразі уряд, а головне нардепи вже не мають права зменшувати оберти процесу. Важливим є комплексність реформи, виконання "центром" обіцянок (повсюдності місцевого самоврядування: земля за межами населених пунктів, правила благоустрою, реформа районного рівня тощо). Стосовно Чернігівського району, з впевненістю можемо підтвердити, що дана реформа знаходить своє втілення на Сіверщині. У районі вже створено три ОТГ: Іванівська сільська (об’єднана) територіальна громада Чернігівського району, Михайло-Коцюбинська селищна (об’єднана) територіальна громада Чернігівського району та Гончарівська селищна (об’єднана) територіальна громада Чернігівського району». Також Олег Бузун побажав колезі Олександру Ларченку успіхів у реформаторських планах для розвитку місцевого самоврядування.

Перед присутніми також виступили депутати Чернігівської районної ради - підприємці: Микола Пономаренко, Віктор Ланько, Борис Ващенок, які висловили свою позицію щодо процесу формування спроможних ОТГ в Чернігівському районі та наголосили на тому, що податки, які вони сплачують мають іти у бюджет громади, а громада має відповідати за комфортні умови життя на селі.

За результатами роботи Конференція Рад Чернігівського району прийняла постанову (додається).

За інформацією офіційного сайту Чернігівської районної ради