У с. Заньки відбулось перше районне фольклорно-мистецьке свято «Скарбниця зоряних талантів»

21-08-2017
Свято

18 серпня 2017 року у с. Заньки за підтримки Ніжинської районної державної адміністрації вперше відбулось районне фольклорно-мистецьке свято «Скарбниця зоряних талантів» на базі Меморіального музею М. К. Заньковецької.

Урочистою ходою під прапорами України та Ніжинського району на дійство прибули 20 художніх колективів та солістів з Ніжинщини, Бахмаччини та Носівщини.

Затишне подвір’я музею прикрасили виробами ручної роботи народні майстри Ніжинщини – це вишивка, в’язання, орігамі, живопис, бісероплетіння тощо. Усього 12 майстрів з Безуглівки, Черняхівки, Л. Рогу, Переяслівки та В. Кошелівки були задіяні у виставці.

Колоритність своїх населених пунктів представили в садибах Безуглівська, Стодольська та Черняхівська сільські ради.

Відкривали фестиваль керівництво Ніжинської районної державної адміністрації, районної ради, відділу культури райдержадміністрації, Заньківської сільської ради, районного будинку культури, Меморіального музею М. К. Заньковецької - ті, хто доклав зусиль, аби свято у Заньках відбулось, аби започаткувати нову яскраву традицію, що дасть можливість демонструвати свої таланти художнім колективам та майстрам, жителям села та всієї Ніжинщини – відпочити від буденних справ та згадати, хто ми є – співочий, щирий, обдарований народ.

Привітали учасників та гостей свята голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, голова районної ради Олег Бузун, Заньківській сільський голова Любов Сацюк, директор Меморіального музею М. К. Заньковецької Ольга Новак.

Згадуючи Черчілля, в якого запитали, чи доречно вкладатися в культуру, коли йде війна, і його відповідь про те, що війна точиться в тому числі й за культуру, Вячеслав Івашин наголосив, що й у нас сьогодні на сході країни тривають бої, які мають на меті не лише захист територіальної цілісності, а й традицій, культури українського народу. Тож, одним із головних завдань влади він вбачає збереження та популяризацію того духовного спадку, який нам передали наші предки, й передати його наступним поколінням.

Вячеслав Анатолійович висловив свої сподівання, що фестиваль стане масштабнішим та набуде обласного рівня. Це приверне увагу влади й громадськості до населеного пункту та дасть можливість відновити та утримати інфраструктуру села, зберегти пам’ять про нашу славетну землячку Марію Заньковецьку. Її акторський талант та дзвінкий голос спонукали організаторів провести фестиваль саме у Заньках, адже ця земля народила і виплекала першу в Україні Народну артистку.

До пам’ятника Марії Заньковецької керівники району від громади Ніжинщини разом із сільським головою поклали квіти.

Директор музею Ольга Новак провела для всіх бажаючих пізнавальну екскурсію закладом, розкривши цікаві й маловідомі факти з біографії нашої землячки.

Із великим задоволенням гості свята відвідали етнографічний відділ музею, окрасою якого є аромокімната з травами, зібраними на земельних угіддях Адасовських ( родини М. Заньковецької).

Увесь колорит української пісні, гумору та гри на народних інструментах на святі представили аматорський жіночий колектив «Любискок» Вертіївської сільської ради; ансамбль народної пісні «Душі криниця» Лосинівського Будинку культури; аматорський колектив «Первоцвіт» Безуглівського сільського клубу; аматорський фольклорний колектив «Бурківчанка» Бурківського сільського клубу; вокальний ансамбль «Журавка» Великокошелівського сільського клубу; бандуристка с. Дуболугівка Ольховик Лідія і гумористичний дует Ольга Острянко та Купрій Ніна; фольклорно - етнографічний гурт «Передзвін» с. Заньки; вокальний ансамбль «Вербиченька» с.Заньки; вокальний ансамбль «Вербиченька» Колісниківського сільського клубу; сімейний дует «Берегиня» Крутівського Будинку культури у складі Анастасії та Маряни Гурин та тріо «Любисток»; вокальний ансамбль «Червона калина» Кукшинського Будинку культури; вокальний ансамбль «Оберіг» Перебудівської сільського клубу; аматорський колектив «Барви Світанку» Світанківської сільської ради; колектив «Рідня» Талалаївськогої сільської ради; солістка Валентина Щербина з Черняхівки; методист Ніжинського районного Будинку культури Людмила Хліб; народний аматорський ансамбль троїстих музик «Перець», гуморист Володимир Калнський с. Шняківка; та гості свята ансамбль української пісні «Горлиця» Носівського міського Будинку культури; солістка Катерина Чернявська Козарівського Будинку культури Носівської міської ради; народно-фольклорно обрядовий ансамбль «Берегиня» с.Піски Бахмацького району.

За участь у святі всі учасники були відзначені Подяками голови районної державної адміністрації. Особливо хочеться подякувати спонсору заходу - директору ФГ "Заньківське" Максиму Давиденку.

Фестиваль щойно завершився, а вже хочеться, аби він повторився знову!

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА