Круглий стіл з нагоди відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь (ОНОВЛЕНО)

12-02-2018
Круглий стіл

Щорічно 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь (ВБУ). Це знаменує дату підписання Конвенції про водно-болотні угіддя в іранському місті Рамсар. Починаючи з 1997 року секретаріат Рамсарської конвенції передбачає низку інформаційно-пропагандистських матеріалів з метою підвищення обізнаності громадськості про важливість і цінність водно-болотних угідь.

Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Ії мета – зберегти водно-болотні угіддя, як середовища для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і сьогодні вона охоплює всі аспекти збереження та збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

Тема Всесвітнього дня водно-болотних угідь в 2018 році - Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст, яка наголошує на важливій ролі водно-болотних угідь у створенні сприятливих умов життя в містах.

Із цієї нагоди 02 лютого 2018 року в Ніжинській районній раді відбувся круглий стіл за участю представників районної влади – голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна та першого заступника голови Ніжинської РДА Сергія Батрака, керівництва та працівників Ніжинського міжрайонного управління водного господарства на чолі з начальником управління Володимиром Тарасенком, директора Комунального закладу Ніжинської районної ради «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Сергія Мельниковича, начальника управління агропромислового розвитку Ніжинської РДА Марії Носенко, викладачів вузів Олександра Вобленка та Олександра Микули, сільських голів Ніжинського району, освітян та учнів районних шкіл, представників громадських організацій та ЗМІ.

Відкриваючи засідання круглого столу, зі вступним словом виступив голова Ніжинської районної ради Олега Бузун, який наголосив на необхідності відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь та обговорення тематики «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст» у колі присутніх та доведення її до більшого загалу. Олег Віталійович окреслив, що в ході засідання будуть обговорені основні напрямки роботи в даній галузі, досягнення завдяки співпраці з європейським проектом «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ» у районі, а також  буде прослухано результати шкільних напрацювань з даної тематики.

Володимир Тарасенко, начальник Ніжинського міжрайонного управління водного господарства, зазначив, що «водно-болотні угіддя» (wetland) у перекладі з англійської означає «мокра земля». Відповідно до Рамсарської конвенції, стороною якої є Україна, під водно-болотними угіддями розуміють «райони маршів, боліт, драговин, торфовищ чи водойм – природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких під час відпливу не перевищує 6 метрів». Болота за оцінками вчених є одним з ключових типів екосистем планети, що визначає кругообіг води і кліматичні умови, джерело прісної води, природний очисник середовища від багатьох забрудників, основа розвитку зрошуваного землеробства.

До недавнього часу висока заболоченість території сприймалася як лихо, з яким треба боротися, існували державні програми осушення боліт. У світі з 1900 року 64% водно-болотних угідь зникли, а більшість тих, що залишились деградували. В Україні частка території, вкритої поверхневими водами, складає 4% від загальної площі, а частка боліт складає 1,6%. В Чернігівській області 2,1% території (68 тис. га) вкрито поверхневими водами, 4% території (130,3 тис. га) - це відкриті заболочені землі. В Ніжинському районі відкриті заболочені землі займають 4,4% (6600га) земель Ніжинського району.

Найбільше водно-болотне угіддя в Ніжинському районі – урочище «Смолянка», землі якого відносяться до Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» створеного у 2015 році.

Пойма р. Остер на всій своїй протяжності, в переважній більшості, представляє собою осушені болотні угіддя із потужними заліжами  торфу від 0,3 м до 2,0 м, а іноді досягає 6,0м.

Друге, за розміром болотне угіддя, розташоване в поймі р. Остер між населеними пунктами с. Григорівка та с. Ніжинське (с. Григоро-Іванівка) в дельті   р. В’юниця загальною площею 500га.

Водно-болотні угіддя мають велике як природне, так і соціокультурне значення. У планетарному аспекті велике екологічне значення мають висока акумулятивна і продуктивна здатність водно-болотних угідь, їх сполучна функція між суходільними та водними типами екосистем. Виключне екологічне значення водно-болотні угіддя мають як місця перебування для 2/3 усіх видів рослин і тварин, як ділянки продукування біомаси та кисню, як природні резервуари та фільтри очищення води.

Основна гідрологічна роль ВБУ полягає у перерозподілі стоку та впливі на різні форми водного режиму. ВБУ акумулюють вологу, переводять поверхневий стік у підземний, знижують висоту паводкової хвилі, збільшуючи тривалість паводку, та сприяють попередженню катастрофічних явищ. ВБУ збільшують величину мінімального стоку річок у посушливі періоди.

Коренева система водної та навколо водної рослинності закріплює береги. Інтенсивне накопичення наносів перешкоджає розвитку ерозійних процесів. Густа рослинність зменшує швидкість течії, відфільтровує забруднення, зменшує каламутність води. Водно-болотна рослинність накопичує важкі метали, пестициди та інші токсичні речовини, очищуючи воду.

Екосистемна цінність водно-болотних угідь України визначається трансконтинентальним значенням угідь як місць линьки і зимівлі для птахів, що мігрують між Євразією та Африкою; високим ступенем ландшафтного різноманіття; великим біотичним різноманіттям; значною місткістю кормової бази для мігруючих птахів і птахів, що гніздяться.

Водно-болотні угіддя мають важливе соціально-культурне значення. Вони значною мірою задовольняють соціальні потреби у любительській та промисловій рибній ловлі, спортивному полюванні, туризмі та інших видах рекреації.

Крім того, водно-болотяні угіддя мають особливі властивості як частина культурної спадщини людства: вони пов'язані з релігійними і космологічними переконаннями людей, є основою важливих місцевих традицій, є джерелом естетичних почуттів, задовольняють потребу людини в спогляданні дикої природи.

Місцеве населення, яке традиційно займається рибальством, полюванням, сільським господарством створює свій особливий спосіб життя, який є частиною національної культурної спадщини.

По особливостям використання людиною, водно-болотні угіддя - особливо уразливі екосистеми нашої планети, які нині знаходяться під найбільшою загрозою руйнування. Це відбувається головним чином у зв'язку з осушенням, забрудненням і надмірною експлуатацією їх ресурсів. У міру того, як затоплювані землі стають більш заселеними, забудова просувається все далі і далі в ці критичні зони. Безліч багатих торфовищ, які формувалися сотні років, осушені і перетворені на фермерські землі. Інші зони стали пасовищами для великої рогатої худоби.

З часом з'ясувалося, що водно-болотні комплекси є національне надбання і предмет особливої гордості, мають величезне значення і їх треба охороняти. Основним механізмом охорони водно-болотяних угідь на міжнародному рівні нині являється Рамсарська конвенція про водно-болотяні угіддя, що мають міжнародне значення. У рамках конвенції створений список водно-болотяних угідь міжнародного значення, що знаходяться під особливою охороною конвенції.

В Україні є 39 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею більше 771 тис. га. 22 водно-болотних угіддя отримали статус у 1995 році, 11 – у 2004 році, 4 – у 2016 році, 2 – у 2017 році.

Далі голова Ніжинської районної ради Олег Бузун зазначив, що основним досягнення співпраці з європейським проектом «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ» стало врегулювання пожежонебезпечної ситуації в регіоні, адже завдяки підняттю рівня ґрунтових вод зменшилась можливість виникнення пожеж на торфовищах, які були досить значними, починаючи з 2010 року й мали згубний вплив для всього живого навкруги.

Олег Віталійович також розповів, що ПРООН, як організація нової еколого-соціальної моделі розвитку надавала підтримку й вбачала вирішення проблематики деградованих меліоративних земель в комплексі й у контексті парадигми й цілей стратегії «Сталого розвитку» територій, де стратегічний план позитивних змін зосереджується на екологічних завданнях, економічному розвитку й соціальному аспекті задіяних у проекті громад.

Тож ще в 2013 році розпочалася підготовча робота по втіленню Проекту «Clima East» на теренах Ніжинщини в життя. З метою інформування населення територіальних громад було проведено десятки зустрічей, сходів сіл, круглих столів, нарад, презентацій та інших заходів. Така робота була проведена у кожній з 5-ти сільських рад, що долучилися до співпраці з Проектом.

Першочерговим завданням є збереження навколишнього середовища сьогодні та для наступних поколінь. Тож після прийнятих відповідних рішень кожною із 5-ти сільських рад, що залучені до Проекту, 28 січня 2015 р. на 27 (позачерговій) сесії Ніжинської районної ради було схвалено проект створення регіонального ландшафтного парку “Ніжинський”. На сьогодні парк розвивається, створено комунальну установу та обрано директора.

Далі – економічна складова. У грудні 2014 року на території Ніжинського району було створене об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Чернігівщина екологічна». На сьогодні створений кооператив СОК «Калина» займається переробкою молока в Кукшині.

Соціальна складова реалізована завдяки створенню екологічних класів у школах району, проведенню щорічних акцій «Чиста країна», встановленню географічного майданчика, створення екологічних стежок і веломаршруту та ін.

Підсумовуючи Олег Віталійович зазначив, що вся робота в межах реалізації трьох складових сталого розвитку є необхідною сьогодні та для наступних поколінь – «Розвиток заради порятунку», що дозволяє поєднати збереження екології, розвиток економіки та підтримку соціальної складової. Тож важливими результатами є розвиток сільської місцевості, а подальший розвиток РЛП дасть змогу не лише зберегти природу району, а й дасть поштовх для активізації малого бізнесу на селі. Загалом підтримка шкіл району та створення кооперативу у сільській місцевості веде до відродження українського села та надає нові робочі місця мешканцям Ніжинщини. А відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь вкотре нагадує про нерозривний зв'язок щоденної діяльності людини з природою.

Із повною презентацією виступу Олега Бузуна можете ознайомитись тут - До виступу Бузуна О.В. 02.02.2018.pdf

Олександр Вобленко, старший викладач кафедри біології природничо-географічного факультету НДУ ім.М.Гоголя, зазначив, що аналогічно з людським організмом, водно-болотні угіддя є своєрідними нирками планети, а урочище Смолянка є серцем Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», флора і фауна якого потребують збереження.

Далі учениця 9-го класу Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Мошко Наталія розповіла, що пам’ятала про торф’яні пожежі, які були поблизу її рідного села, ще з дитинства, адже тоді село оповивав їдкий дим і дихати було просто неможливо. Однак з часом після реалізації проекту ClimaEast вдалося стабілізувати ситуацію щодо виникнення торф’яних пожеж влітку. Тож аби показати підростаючому поколінню, наскільки небезпечні торф’яні пожежі для людини та навколишнього середовища, нею за керівництва вчителя навчального закладу Інни Тараненко було підготовлено презентацію, яка стала переможцем районного етапу комп’ютерного конкурсу з питань безпеки життєдіяльності «Збережи себе» у номінації «Торфяні пожежі».

Презентація сформована у вигляді казки, з якої можете ознайомитись за посиланням – Казка про Допитливого Лиса та Мудрого Чарівника.pdf

Наступним в рамках круглого столу виступив Сергій Мельникович, директор Комунального закладу Ніжинської районної ради «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський», який розповів про створення, напрацювання та плани роботи парку.

Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» створений рішенням Чернігівської обласної ради від 28 травня 2015 року «Про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» площею 3733,0648 га, знаходиться в Ніжинському районі Чернігівської області й розташований на території Вертіївської, Кукшинської, Стодольської, Колісниківської, Ніжинської сільських рад. Рішенням Чернігівської обласної ради від 10 вересня 2015 року «Про зміну меж регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» змінені межі регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» шляхом збільшення його площі на 2389,6343 га, тому загальна площа парку становить 6122,6991 га. Землі включені до складу до складу Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» Ніжинської районної ради без вилучення у землевласників та землекористувачів.

З матеріалами до виступу Сергія Дмитровича можна ознайомитись тут.

На завершення свого виступу Сергій Мельникович перейшов до приємної місії нагородження Грамотами від Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» та відзначив Тарасенка Володимира Олександровича – начальника Ніжинського міжрайонного управління водного господарства, Вобленка Олександра Сергійовича – старшого викладача кафедри біології природничо-географічного факультету НДУ ім.М.Гоголя, Мошко Наталію – ученицю 9-го класу Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Жигалову Валерію – ученицю 11-го класу Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1.

Перший заступник голови Ніжинської РДА Сергій Батрак також наголосив, що необхідним є звернути увагу на залучення коштів сільських рад району для розвитку проектів екологічного значення, а також напрацювання пропозицій від районних установ щодо втілення таких проектів та подачі їх на область, зокрема для розвитку інфраструктури Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» та залучення більшої кількості відвідувачів.

У ході обговорення тематики круглого столу «Водно-болотні угіддя для збалансованого розвитку міст» виступили також Кукшинський сільський голова Олександр Пивовар, голова ГЕО «Мама-86» Валентина Щокіна, Крутівський сільський голова Віктор Македон, заступник начальника Ніжинського міжрайонного управління водного господарства Вячеслав Козинець, начальник відділу водних ресурсів Ніжинського міжрайонного управління водного господарства Юрій Бондар.

На завершення було вирішено провести наступне засідання круглого столу в більш ширшому форматі та базі Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя із залученням до обговорення даної тематики школярів, студентів, науковців, представників різних галузей та громадськості.

 Вікторія Охріменко,

начальник організаційного відділу Ніжинської районної ради