Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області інформує: Грип та ГРВІ, їх профілактика

13-02-2018
Інформація

ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції) та грип відносяться до вірусних інфекцій, у них багато спільних симптомів та ознак.

При грипі зазвичай відбуваються спалахи епідемій і пандемій, а ГРВІ лише трохи збільшує захворюваність. Тобто грип більш контагіозне (заразне) захворювання, ніж ГРВІ.

 Грип на відміну від ГРВІ протікає більш важко з частими ускладненнями.

Збудники ГРВІ досить стійкі в зовнішньому середовищі. Вірус грипу може зберігати життєздатність поза організмом до 3-х тижнів. В повітрі вірус грипу живе 2-9 годин, на склі – 10 днів, на тканинах – 10 годин, на паперових виробах – 12 годин, на шкірі людини – 15 хвилин, на пластмасових та металевих предметах – 1-2 дні, в мокроті зберігається 7-14 днів.

Механізм передачі грипу та інших ГРВІ - повітряно-крапельний та контактний.

Чим відрізняється грип від ГРВІ?

Найголовніша відмінність в тому, що після ГРВІ, через тиждень людина повністю відновлює і починає вести свій звичайний ритм життя,  після грипу відновлювальний період затягується на тривалий час, ще протягом наступного місяця людина може відчувати наслідки перенесеного грипу, імунній системі потрібно більше часу для реабілітації.

Астенічний синдром чи просто занепад сил може проявлятися у перехворівшого грипом у вигляді перепадів артеріального тиску, запаморочення, зниження апетиту, людина швидко втомлюється, відчуває слабкість.

У людини з хорошим імунітетом грип протікає в легкій або середнього ступеня тяжкості, з високою температурою в перші 2 дні, у наступні 2 дні температура падає, слизові очей, носоглотки червоніють, з’являється нежить і біль у горлі. Якщо грип більш важкого перебігу, то у хворого спостерігаються симптоми загальної інтоксикації – ломота в м’язах і суглобах, сильні головні болі, озноб, слабкість, прискорене серцебиття, блювота, судоми тощо.

ГРВІ  починається, на відміну від грипу поступово, температура не буває дуже високою, максимум до 38С. Також, як при грипі, спостерігається кашель, нежить і біль, першіння в горлі, але це швидко проходить. Загальний стан погіршується, людина швидко стомлюється, може бути озноб, слабкість, але не настільки яскраво виражена, як при грипі. На відміну від ГРВІ при грипі людина не працездатна, дуже інтенсивна м’язова слабкість, лихоманка та інтоксикація змушують людину дотримуватися постільного режиму.

Профілактичні заходи спрямовані на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм здорової людини.

- Для запобігання розповсюдження інфекції  обмежити хворого від контакту  з оточуючими. Щоб зменшити виділення вірусів при чханні, використовувати маску, одягаючи її на хворого. Для того, щоб маска виконувала свою захисну функцію, необхідно, щоб вона закривала і рот, і ніс;

- Як можна частіше мити руки з милом і уникати дотиків рук до власного обличчя;

- Проводити вологе прибирання приміщень,  кварцування (опромінення ультрафіолетової лампою) повітря в приміщеннях;

- Провітрювання приміщень (з обов'язковим зволоженням) знизить концентрацію вірусу;

- Користуватись одноразовими рушниками, серветками та дезінфікуючими засобами для рук.

Специфічним засобом профілактики є вакцинація населення, що у всьому світі є основним захистом від грипу.

Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області