Там є сучасне, там бачиться майбутнє: відбувся прес-тур для журналістів Чернігівщини у Вертіївську об’єднану територіальну громаду

12-04-2018
Прес-конференція

11 квітня 2018 року Чернігівський відокремлений підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування організував прес-тур для журналістів Чернігівщини у Вертіївську об’єднану територіальну громаду.

Вітаючи присутніх, директор Центру, який працює в рамках Європейського Союзу, Ірина Кудрик розповіла про його роботу і про те, що висвітлення реформ децентралізації – одне із пріоритетних завдань. Звісно, як і будь-що нове, децентралізація має і своїх прихильників, і противників. Чути, розуміти, порівнювати, виносити корисне для себе, переймати досвід – завдання тих, хто тільки стає на шлях реформ. Найважче першопрохідцям, адже вони йшли ще неторованим шляхом. Наступникам має бути легше, адже вчитися на чужих помилках і робити вірні висновки – прерогатива мудрих і поміркованих людей.

Тих, хто в числі перших наважився на об’єднання, підтримала держава. Моніторинг використання субвенції показав, що Вертіївська ОТГ скористалася такими можливостями - у 2017 році із 16 ОТГ Чернігівщини Вертіївська посіла 4 місце після Гончарівської, Деснянської та Корюківської громад. Звісно, тут враховувалася, перш за все, чисельність населення, потім – дохід на душу населення. До речі, у Вертіївці він склав понад 5 тис. грн. – що є досить суттєвим досягненням, якщо взяти до уваги що максимальний показник в області – 6,6 тис. грн., а мінімальний – близько 2 тис. грн. Це дає можливість говорити про майже збалансований бюджет громади (приблизно 0,5% - дотації).

Із 366 об’єднаних на сьогоднішній день українських громад, Вертіївська за всіма рейтингами посіла 14 місце, її бюджет склав понад 30 млн. грн.  (джерела доходів: акциз, ПДФО, плата за землю) і вона вважається передовою в процесах доєднання. Вже виявили бажання увійти до складу ОТГ Березанська. Черняхівська, Заньківська, Дуболугівська, Великокошелівська громади. Тож, Вертіївська родина збільшиться, а разом з цим зростуть і видатки, і проблеми, які потрібно вирішувати сьогодні і зараз.

Очільник ОТГ Ігор Мороз розповів про те, що вдалося зробити за два роки після об’єднання Вертіївки і Малої Кошелівки. Наразі в ОТГ проживає 5025 мешканців, площа громади – 1903 га, у сільській раді працює 32 людей. Питання №1, яке визначила для себе місцева влада, - дороги. У 2016 вдалося відремонтувати 5 доріг колективної власності власним коштом і 5,3 і км – за рахунок субвенції, грунтощебенем висипано 10 км. Не знімається з порядку денного і вуличне освітлення. В числі пріоритетних – стан автопарку медичної допомоги та пожежних частин.

Ігор Григорович детально розповів про затверджені місцеві програми і кошти, виділені з бюджету на їх реалізацію. Тут молодь і спорт, освіта і патріотичне виховання, соціальних захист населення і багато-багато інших.

Чи не заважає районна влада вже об’єднаним громадам, - це питання, яке постає досить часто і яке цікавило журналістів.

Голова районної ради Олег Бузун, який взяв участь у прес-турі, переконував, що ніжинська районна влада не лише не ставила палки в колеса першим реформаторам, а й всіляко сприяла їм, виїздила у населені пункти, переконувала у тому, до реформа незворотна і виграє той, хто буде в числі перших.

Вертіївка і Лосинівка були історично готовими до такого об’єднання, адже свого часу були районними центрами, що не скажеш про Крути, які тільки почали довгий шлях реформування. Із 3 млн. 200 тис грн. бюджету до об’єднання, сьогодні Вертіївка має понад 30 млн. - видаткова частина зросла у 10 разів. Потенціал у громади є, тож ним потрібно вдало скористатися. Наразі можна говорити про те, що Вертіївська ОТГ нарівні конкурує з Ніжинським районом, який залишився після утворення двох ОТГ. А влада працює за принципом – головне – не заважати, а при можливості – допомагати.

Вів мову Олег Віталійович і про те, що за 1-м рівнем децентралізації прийдуть 2-й і 3-й. Що після 2020 року, який є завершальним для об’єднання громад, наступним кроком стане укрупнення районів. Планується, що в числі 4-х на Чернігівщині буде й Ніжинський (Чернігівський, Новгород-Сіверський та Прилуцький). Тож всі реформи - медичні, соціальні, освітні, силові повинні вже зараз плануватися й виконуватися з урахування майбутнього абрису нового району. Все повинно робитися цілісно й синхронно, аби після однієї реформи не довелося проводити кілька наступних.

Очільник району нагадав, що добровільне об’єднання передбачає державну допомогу тільки на початковому етапі, далі доведеться розраховувати на власні сили. Тож, об’єднуватися треба з баченням майбутнього і стратегічним планом, розумінням відповідальності за прийняте рішення і сміливістю взяти її на себе.

Аби наочно оцінити зроблене, журналісти відвідали: місцеву загальноосвітню школу, де директором Оксана Кононенко; музей національної пам’яті с. Вертіївка, де виконуючим обов’язки директора Максим Вертюк; Вертіївська сільську публічну бібліотеку, якою керує Яна Соколова; дошкільний навчальний заклад «Колосок», де два роки керівником Яна Проценко; комунальне підприємство «Культурно-спортивний комплекс», яким керує майстер спорту з вільної боротьби Сергій Овсієнко. Всі вони говорили про покращання після утворення ОТГ, про значні капіталовкладення в соціальну інфраструктуру громади.

Не забуває Вертіївка і про приєднане до громади село Мала Кошелівка (351 житель). Журналісти побували й там, поспілкувалися зі старостою Сергієм Мішурою та діловодом Оленою Радченко, відвідали приміщення колишньої школи, на базі якої діє гурток військово-патріотичного виховання «Веркіївська сотня» і яке використовується як центр дозвілля. 16 діток із села щодня підвозять шкільним автобусом у вертіївські школу та садочок. Його придбали коштом солідарного спів фінансування: 1 млн. грн. – державних і 680 тис. грн. – сільських бюджетних коштів. Відвідали і пожежну частину, де працюють позмінно три бригади, утримання яких взяла на себе ОТГ.

Побувавши у Вертіївській ОТГ, можна сказати – там є сучасне, там бачиться майбутнє. Головне – бути свідомим того, що ти робиш і працювати на благо людей.

Олена НАЙДА,

Міськрайонна газета «Ніжинський вісник»