На соціальні потреби надійшло 545,7 млн. грн. ЄСВ

30-10-2018
Податкова інформує

  На соціальні потреби надійшло  545,7 млн. грн. ЄСВ

         Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платників  м. Ніжина, а також Ніжинського, Бобровицького, Борзнянського, Козелецького та Носівського районів за січень-вересень 2018 рік складають 545,7 млн. гривень. Досягнуто збільшення надходжень з єдиного внеску у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 118,9  млн. грн. або на 27,9 %.

За вересень 2018 року надходження з ЄСВ склали 62,2 млн. грн. При цьому  ріст збору до минулого року склав 13,4 млн. грн.. або 27,5 %.

Вкрай важливо, щоб усі роботодавці не допускали виплату заробітної плати «в конвертах», сумлінно ставились до її своєчасної виплати, та відповідно сплати ЄСВ, адже отримані кошти єдиного соціального внеску направляються на забезпечення соціальних потреб. А це, в першу чергу, пенсійні виплати, виплати в зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, виплати по безробіттю, виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням. 

 

Оформлення трудових відносин з найманим працівником

        Оформлення трудових відносин з найманими працівниками є обов’язковим та однаковим  для всіх роботодавців, будь-то юридична особа, чи фізична особа-підприємець.

Порядок укладення трудового договору з працівниками регулює ст. 24 Кодексу закону про працю України (далі – КЗпП). Трудовий договір укладається в письмовій формі. При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Трудовий договір вважається укладеним тільки після того, як його підписали роботодавець і працівник і видано наказ (розпорядження) про прийняття працівника на роботу. Згідно ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення органу ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Не оформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та їх перерахунків у подальшому.Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним, а бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат.

 

Відповідальність за незадекларовні доходи, отримані  у 2017 році

       Ніжинське управління Головного управління ДФС  у Чернігівській області нагадує, що громадяни, які ще не задекларували доходи, отримані ними у 2017 році, зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи та самостійно сплатити суми податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

У разі, якщо платник податків не подав декларацію про майновий стан і доходи, контролюючий орган приймає рішення про проведення перевірки та самостійно визначає суму податкового зобов’язання.

Крім цього, слід зазначити, що вказане порушення тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання (ст. 123 Податкового кодексу України).

 

Фізичні особи можуть сплачувати податки та збори через Електронний кабінет  за допомогою платіжної карти

      ДФС інформує, що пунктом 42 прим. 1. 2 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України передбачена можливість  через Електронний кабінет платника перегляду в режимі реального часу інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, митних платежів, здійсненням податкового контролю, а також одержання такої інформації у вигляді документа, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з Електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу.

У меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету платник податків має доступ до своїх особових рахунків із сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до зазначеного меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу, зокрема бюджетний рахунок на поточну дату, МФО банку.

Меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини Електронного кабінету надає можливість фізичним особам після ідентифікації за допомогою платіжної системи сплатити податки, збори, платежі за допомогою платіжної карти. Для юридичних осіб можливість сплати податків, зборів та платежів через Електронний кабінет не реалізована.

З інформацією щодо сплати податків, зборів, платежів фізичними особами можна ознайомитись в меню «Стан розрахунків з бюджетом» розділу «Допомога» Електронного кабінету.