У НІЖИНІ УРОЧИСТО ВІДКРИТО РЕГІОНАЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНО - ПРАКТИЧНИЙ ЦЕНТР ЗВАРЮВАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

15-11-2018
Подія

У квітні 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову щодо розподілу 100 мільйонів гривень, передбачених Держбюджетом на створення 50 навчально-практичних центрів. 

Нові НПЦ будуть відкриті на базі професійно-технічних навчальних закладів та готуватимуть робітників за чотирма напрямами. 

Зокрема, заплановано створити: 9 НПЦ з механічної обробки металу, 25 НПЦ зварювальних технологій, 15 НПЦ електротехнічних технологій, 1 НПЦ з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва». Також на засіданні уряду було підтримано проект закону, що передбачає впровадження регіонального замовлення на робітничі кадри.

14 листопада 2018 року на базі Державного навчального закладу «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області» (директор Микола Лосина) відбулося урочисте відкриття Регіонального навчально-практичного центру зварювальних технологій.

В регіональному центрі для набуття практичних навичок створені навчальні місця, устатковані австрійським обладнанням (ПП «Фроніус») та тренажерами для оволодіння різними видами зварювальних робіт. Для закупівлі обладнання в даний центр буди використані кошти самого навчального закладу, а також кошти з Державного та обласного бюджетів. В закладі обладнали навчальні місця для теоретичної та практичної підготовки студентів із застосуванням найсучасніших комп’ютерних технологій та обладнання. Ремонтні роботи по реконструкції приміщень виконувало ніжинське підприємством ТОВ «Метекол».

На урочистому відкритті Центру були поважні гості, серед яких ті, які дотичні до його створення: голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Микола Конопацький, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, директор навчально- методичного центру професійно-технічної освіти в Чернігівської області Віктор Гриненко, начальник відділу організації та профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергій Заровний, керуюча Ніжинським відділенням «Ощадбанку» Наталія Володько, директор по виробництву ТОВ «Паритет-К» м. Ніжин Олег Кузнецов, генеральний директор українсько-австрійського приватного підприємства «Фроніус» Олександр Комісар, м. Київ, директор ТОВ «РДІ» Вячеслав Долгих, м.Харків, директор ТОВ «Метекол» Микола Вербний, м. Ніжин, старший майстер ДНЗ «Житомирське вище професійне технологічне училище» Наталія Шевченко, директор ПП Теплогазбуд» Сергій Перепелиця, автор проекту створення центру, священики УПЦ КП: отець Олег - настоятель парафії Іоана Богослова, отець Олексій - настоятель парафії святої Богородиці – Утамуй мої печалі.

Після офіційного відкриття, з промовами, нагородженнями грамотами та подяками працівників Ніжинського професійного аграрного ліцею, які брали участь у створенні Центру, було урочисто перерізано стрічку, далі гості ознайомилися з роботою Центру. Зокрема, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун нагородив грамотою Різку Галину Василівну, викладача спеціальних дисциплін ДНЗ «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області» за сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня працівників сільського господарства.

В області вже діє три таких навчально-практичні центри, які здійснюють підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників за новітніми технологіями із застосуванням сучасних матеріалів, обладнання та інструментів, а також сприяють налагодженню ефективного зв’язку між підприємствами, виробниками та ПТНЗ. 

Система профтехосвіти покликана готувати людину до праці, пробудити бажання і виробити вміння вчитися, удосконалюватися протягом усього життя, тому проект спрямований на підготовку майбутніх висококваліфікованих робітників. Електрозварювальник – одна з пріоритетних професій, яка підтримана урядом.

За інформацією Тетяни Марченко,

Газета «Вісті»

Фото автора