Бережіть себе

04-11-2020

Осінь – сезон збору грибів, а значить, і підвищеного ризику отруєння грибами.  Про отруйні властивості грибів люди знали з давнини. Отруєння грибами має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. Важливий чинник, який впливає на частоту випадків отруєнь, – погодні умови в конкретному регіоні, від них залежить кількість виростаючих грибів. Сприятливими погодними умовами для росту грибів вважаються дощові дні, які незабаром змінялися теплими. Такі періоди обумовлюють збільшення збору грибів і їх вживання в їжу, природно, зростає і число отруєнь. Різні методи обробки (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують токсинів, які виробляються грибами. Нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння можуть спричинити також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях, уздовж швидкісних трас чи коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.         

Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год. при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; різкий біль в животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

          Для того щоб уникнути отруєння грибами треба дотримуватися декількох правил, а саме:

- відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно і які підлягають контролю;

- не купуйте гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;

- не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо після споживання грибів у вас чи у ваших близьких погіршився стан, помітили вищевказані ознаки – терміново телефонуйте "103"! Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!

Ніжинське міськрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Чернігівській області

array(1) { [0]=> string(27) "templates/uk/page_cols3.php" }
array(4) { ["sid"]=> int(10994) ["www"]=> NULL ["org_name"]=> string(42) "Ніжинська районна рада" ["tp"]=> string(4) "page" }