Екологічне виховання учнів на теренах Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»

31-05-2017
Нарада

31 травня 2017 року голова Ніжинської районної ради Олег Бузун провів нараду з директором КЗ «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Сергієм Мельниковичем та представниками освітньої галузі міста Ніжина та району. Зокрема до обговорення долучились завідувач районної психолого-медико-педагогічної консультації Тетяна Черненко, соціальний педагог КВНЗ «Ніжинське училище культури і мистецтв ім.М.Заньковецької» Чернігівської обласної ради Юлія Близнюк, викладач КВНЗ «Ніжинське училище культури і мистецтв ім.М.Заньковецької» Чернігівської обласної ради відмінник освіти України Людмила Єрмольченко, інспектор по загальноосвітніх та позашкільних закладах управління освіти Ніжинської міської ради Алла Коваленко.

Зустріч, чи, радше, нарада щодо екологічного виховання учнів на теренах Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» розпочалася з виступу голови райради Олега Бузуна, який розповів про Проект ЄС “ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ”, що впроваджується ПРООН, про утворення РЛП, а також про потенціал та практичні аспекти діяльності парку.

Учасники зустрічі обговорили ключові напрямки, в яких слід рухатися, щоб зацікавити молодше покоління та розвивати екологічне виховання. Зокрема, деякі із шкіл Ніжинського району (а саме сіл Безуглівка, Талалаївка, Липів Ріг, Крути, Черняхівка та ін.) вже виявили бажання відвідати еколого-пізнавальну стежку «Спадщина предків» у ході виїзної екскурсії.

Освітяни також цікавились, чи є на території парку місця для перекусу та ігор з дітьми (які звісно є), а також висловлювали свої пропозиції щодо розвитку стежки, зокрема виділення місця для волейбольного майданчика, залучення учнів до створення сувенірів та атрибутику парку, а також радили на майбутнє практикувати проведення екскурсій іноземними мовами.

У ході розмови було обговорено також необхідність проведення інструктажу для дітей щодо поведінки в лісі, поводження з  вогнем, засобів захисту від комах. Найважливішим результатом таких екскурсій буде екологічне виховання учнів, адже саме його результатом має бути сформована екологічна культура людини, що характеризується різнобічними глибокими знаннями про навколишнє середовище - природне та соціальне, наявністю світоглядних ціннісних орієнтацій щодо природи, екологічним стилем мислення і відповідальним ставленням до природи та свого здоров'я, набуттям умінь і досвіду вирішення екологічних, безпосередньою участю у природоохоронній роботі, передбаченням можливих негативних наслідків природо перетворювальної діяльності людини.

Насамкінець було досягнуто домовленостей про те, що фахівці, які брали участь у зустрічі, нададуть свої пропозиції для доопрацювання графіків пришкільних майданчиків, а також будуть продовжувати інформаційну діяльність щодо популяризації природоохоронних територій Ніжинщини.

Організаційний відділ районної ради