Звіт голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна за рік

20-02-2018
Звіт про діяльність
Статтею 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено щорічний звіт голови районної ради про свою роботу та про діяльність всієї ради. Фактично, це своєрідне підведення підсумків колективної праці - кожного депутата, постійних комісій районної ради, президії, виконавчого апарату районної ради за минулий рік та окреслення планів на майбутнє.
 

Робота депутатського корпусу

Ніжинська районна рада сьомого скликання розпочала свою роботу в листопаді 2015 року. У районній раді сьомого скликання здійснюють свої повноваження 34 депутати, функціонує 5 депутатських фракції, 4 постійних комісій та президія районної ради.

Це колегіальні органи, які несуть відповідальність з підготовки та прийняття всіх рішень ради та контролюють їх виконання. На пленарні засідання ради запрошуються депутати обласної ради, керівники районних служб, начальники відділів та управлінь районної державної адміністрації, селищний та сільські голови, представники засобів масової інформації. Це надає роботі сесії більш активного та цілеспрямованого змісту, дозволяє прийняти виважені, конкретні рішення, сприяє відкритості та прозорості дій районної ради.

Загалом із листопада 2015 року і до кінця 2017 року було організовано і проведено 15 сесій районної ради, з них - 7 чергових та 8 позачергових, на яких було розглянуто 304 питання, з них по 301 були прийнято позитивні рішення, 2 рішення не підтримано і 1 питання було знято з голосування.

За напрямками розгляд питань включав:

  • Бюджетні та соціальні питання - 111 (36 %).
  • Земельні питання – 42 ( 13,8 %).
  • Питання організації роботи ради та її органів – 42 ( 13,8 %).
  • Питання майна громади – 52 ( 17,1%).
  • Питання розвитку району – 6 ( 2%).
  • Звернення до керівництва держави – 4 ( 1,6%).
  • Депутатські запити – 13 ( 5 %).
  • Інші питання – 34 ( 13%).

Окрім рішень, що стосувалися життєдіяльності Ніжинського району, депутатами було прийнято ряд звернень до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, які привертали увагу на проблеми всеукраїнського характеру, це:

  • Звернення до Президента України, Верховної Ради України щодо висловлення недовіри Прем’єр Міністру та Кабінету Міністрів (рішення третьої (позачергової) сесії, 2-ге засідання, від 26 січня 2016 року).
  • Звернення до Ніжинської місцевої прокуратури Чернігівської області та Головного управління Держгеокадастру Чернігівської області щодо перевірки стану додержання вимог земельного законодавства при використанні земель (рішення дев’ятої (позачергової) сесії від 20 січня 2017 року).
  • Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Генеральної Прокуратури України, Національного агентства з питань запобігання корупції з вимогою скасувати абонплату за газ (рішення одинадцятої (позачергово) сесії від 7 квітня 2017 року).
  • Звернення депутатів Ніжинської районної ради до Президента України, ВРУ, Кабінету Міністрів України щодо недопущення продажу земель сільського господарського призначення (рішення дванадцятої сесії від 19 травня 2017 року).

За час роботи депутатського корпусу сьомого скликання подані депутатські запити: Слуцький А. А. – 1; Товстоп’ята Г. І – 1; Самойленко М. О. – 1; Кільовий В. М. – 3; Рибка Л. В. – 3; Музиченко І. В. – 1; Макаренко Г. Г. – 1; Лазановська С. В. та Пулинець М. М. – 1.

Велику допомогу у проведенні сесій районної ради надавали постійні депутатські комісії, які готували і вивчали всі питання, що вносились на розгляд сесій. У тому числі практикуються спільні засідання постійних комісій. Розгляд питань одночасно депутатами кількох комісій викликає значно жвавіше обговорення питань, а їх аналіз має предметний характер, активно вносяться пропозиції, приймаються виважені рішення. Хочу подякувати усім головам постійних комісій районної ради сьомого скликання за небайдужу позицію, за організацію продуктивної роботи цих дорадчих органів: Бондаренку Андрію Леонідовичу, Другакову Володимиру Леонідовичу, Слуцькому Анатолію Анатолійовичу, Ювку Володимиру Васильовичу.

Постійні комісії Ніжинської районної ради сьомого скликання:

  • З питань бюджету, соціально-економічного розвитку району та комунальної власності (голова - Другаков В. Л. ) - проведено 16 засідань.
  • З питань АПК, екології, земельних та майнових відносин (голова - Ювко В. В.) - проведено 13 засідань.
  • З гуманітарних питань, охорони здоров’я та соціального захисту населення (голова - Бондаренко А. Л.) - проведено 7 засідань.
  • З питань законності та правопорядку, регламенту та депутатської етики, розвитку та реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції (голова - Слуцький А. А.) проведено 8 засідань та 1 виїзне засідання в Лосинівську та Вертіївську об’єднані територіальні громади.

Крім того, проведено 5 спільних засідань депутатських комісій. Загалом відбулося 50 засідань постійних депутатських комісій Ніжинської районної ради.

Також було заслухано звіт голови постійної комісії з питань законності та правопорядку, регламенту та депутатської етики, розвитку та реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Слуцького А. А. ( 2 півріччя 2017 рік).

До того ж багато депутатів районної ради активні на своїх виборчих округах, зустрічаються з виборцями, обговорюють важливі для них проблеми і шукають спільні шляхи їх розв’язання, відвідують заходи, які проходять на території сільських рад, проводять Єдиний день депутата.

Активність депутатського корпусу: у середньому на кожному пленарному засіданні сесій Ніжинської районної ради були присутні 28 депутатів із 34, що становить явку на кінець 2017 року 82 %. 100% явка депутатів була лише на першій сесії Ніжинської районної ради. Однак є й депутати, що не пропустили жодного пленарного засідання сесії Ніжинської районної ради, це: Іващенко А. К., Мелашенко О. М., Музиченко І. В., Рибка Л. В., Самойленко М. О.

Звернення громадян

За останній рік мною та заступником голови райради регулярно проводились усні прийоми громадян та розглядались письмові звернення.

Звернення та заяви уважно вивчаються мною особисто, працівниками виконавчого апарату районної ради, заявникам надається конкретна допомога у вирішенні тих чи інших питань. У переважній більшості громадяни піднімають питання соціального захисту (надання матеріальної допомоги на лікування, ремонт житла). Районна рада не залишає жодне звернення без уваги і оперативно приймає міри по порушених питаннях.

Загалом за звітний період надійшло 160 звернень, з них 119 - це письмові звернення, висловлених на особистому прийомі - 38, 3 отримано поштою. Крім того, з 119 письмових звернень – 84 включали заяви на матеріальну допомогу (на лікування, відновлення будинку після пожеж, на проведення операцій тощо). Усього виплачено 35 тисяч грн. на матеріальні допомоги, з них 14 700 грн. - по 49 заявам учасників бойових дій АТО та в Афганістані, родичам загиблих в АТО.

Децентралізація в Ніжинському районі

На Чернігівщині створено 37 ОТГ. У 2015 утворено 5, у 2016 – 11, у 2017 – 21, до їх числа увійшли й дві об’єднані територіальні громади Ніжинського району: з 2015 року – Вертіївська (10 населених пунктів колишньої Вертіївської сільської ради та Мала Кошелівка) і з кінця 2016 року – Лосинівська (смт. Лосинівка, села Погребець, Сальне, Садове, Терешківка, Леонідівка, Вікторівка, Степ, Шняківка, Шатура). Дві громади об’єднали 21 населений пункт Ніжинського району, не реформованими залишаються ще 51.

Також до Вертіївської ОТГ протягом останнього року висловили бажання доєднатися такі села як Дуболугівка, Заньки, Велика Кошелівка, Березанка та Черняхівка. Ці села чекають рішення ЦВК.

Крім уже створених двох ОТГ, нашим черговим завданням було створення Крутівської об’єднаної територіальної громади. Жителі села Бурківки Ніжинського району та села сусіднього району (Печі та Хороше Озеро Борзнянського району) на сходах та сесіях сільських рад уже прийняли рішення увійти до Крутівської ОТГ, але наразі це питання й досі не вирішено.

Стоїть також питання об’єднання сіл Ніжинського району майбутньої ОТГ із центром у місті Ніжині. Ряд населених пунктів Ніжинщини розглядає таку перспективу.

За попередніми прогнозами аналітиків Ніжинський район буде в числі чотирьох інших укрупнених районних центрів області. До нього приєднаються найближчі – Носівський, Куликівський, Борзнянський, Бахмацький, можливо, частково Ічнянський, Козелецький та Бобровицький райони. Звісно, у кожному з них будуть свої ОТГ, але це не означає, що об’єднані громади повинні стати таким собі «Ватиканом» - країною в країні. Повинна бути спільна координація життя громади з області та району. Україна має і матиме трьохрівневий територіально-адміністративний поділ. ОТГ – це перший рівень, далі відповідно укрупнений район і область – другий і третій. Зрозуміло, що між різними рівнями АТУ повинна бути співпраця, координація, яка здійснюватиметься на принципах децентралізації та субсидіарності. Координація існування окремих громад та співіснування їх між собою (робота вторинної ланки медицини, освіти, Пенсійного фонду, соціальних служб тощо) повинна здійснюватися на другому рівні укрупненої адміністративно-територіальної одиниці – новоствореного великого району.

Впровадження медичної реформи

19 жовтня 2017 року Верховна Рада підтримала медичну реформу. Медична реформа передбачає запровадження в медицині принципу «гроші ходять за пацієнтом», тобто держава буде платити лікарням та лікарям за надані конкретним пацієнтам медичні послуги, а не за «утримання ліжок». Так, за кожного пацієнта, який підписав із ним договір, сімейний лікар отримуватиме кошти.

Медична реформа передбачає запровадження поняття «державного гарантованого пакету» – певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов’язується оплачувати за заздалегідь встановленими тарифами.

Уряд затвердив перелік та склад госпітальних округів Чернігівської області. Госпітальний округ не буде окремою юридичною особою чи окремим рівнем територіальної організації влади, а відіграватиме роль механізму координації та спільного прийняття рішень представниками місцевих органів влади, території яких він охоп­люватиме. На Чернігівщині створено 4 госпітальні округи: Чернігівський, Північний, Ніжинський та Прилуцький. Ніжинський округ об’єднав м. Ніжин, а також Бахмацький, Бобровицький, Борзнянський, Ніжинський та Носівський райони.

Наступний крок – створення госпітальних рад для координації дій, напрацювання пропозицій щодо організації та функціонування медичної допомоги у межах кожного госпітального округу і підготовка й затвердження перспективних планів розвитку госпітальних округів на 5 років (з урахуванням потреби модернізації та необхідних ресурсів).

Рішенням чотирнадцятої сесії Ніжинської районної ради від 27 вересня були затверджені кандидатури до складу ради Ніжинського госпітального округу від Ніжинського району: Бузун Олег Віталійович – голова районної ради, Солодько Юрій Павлович – головний лікар Ніжинської районної лікарні.

26 грудня 2017 року відбулося перше установче засідання Госпітальної ради. Головою госпітальної ради обрано Тодоріко Федора Олексійовича – головного лікаря Бобровицької центральної районної лікарні, заступниками стали Солодько Юрій Павлович – головний лікар Ніжинської центральної районної лікарні та Чалий Сергій Григорович – головний лікар Бахмацької центральної районної лікарні.

Реформування та інклюзивне навчання

Для дітей з особливими потребами планується створити інклюзивно-ресурсний центр. Постановою Кабміну від 12 липня 2017 року органами місцевого самоврядування передбачається створення інклюзивно-ресурсних центрів, які опікуватимуться дітьми з особливими освітніми потребами. Раніше такі центри обслуговувались на обласному рівні, зараз же їх хочуть перенести на місцевий.

Тому рішенням п’ятнадцятої сесії від 22 грудня 2017 року, керуючись рекомендаціями Президії райради, районна рада вирішила делегувати повноваження Ніжинській РДА на створення інклюзивного ресурсного центру при відділі освіти.

Діяльність комунальних закладів районної ради

КП «Трудовий архів». Комунальна установа Ніжинської районної ради «Трудовий архів Ніжинського району» займається збереженням документів, які не належать до Національного архівного фонду України. На зберіганні знаходиться 63 фонди, за 2017 рік прийнято 2 фонди. Виконано 788 запити, з них – 24 щодо призначення пенсій на пільгових умовах. Підготовлено 65 відповідей про відсутність документів: 37 – заявника не значиться в справах, 28 – про розміщення в інших архівах або організаціях.

КЗ «РЛП «Ніжинський». Діяльність РЛП «Ніжинський» у 2017  році здійснювалась у відповідності до плану роботи Проекту організації території РЛП "Ніжинський" та програми розвитку КЗ "РЛП "Ніжинський". Виконано: стратегічні планові заходи – 14, планові заходи -124, позапланові – 72.

Фінансування природоохоронних та рекреаційних заходів на території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» 2017р. проводилось здебільшого за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області (Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА) та за рахунок ПРООН в Україні та Проекту Clima East: "Збереження та стале використання торфовищ".

Згідно з плановими та позаплановими заходами проведена така організаційна, наукова, еколого-просвітницька, природоохоронно-популяризаційна та господарська робота:

1. Заходи по контролю дотримання режиму охорони території (проведено рейдових виїздів – 68; складено протоколів про адміністративне правопорушення – 6; стягнуті штрафи на суму 1554 грн.; проведені толоки (проведення заходів попередження та ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на території РЛП); виготовлено еколого-агітаційних, охоронних знаків та друкованої літератури на суму 35000 грн; проведені усні природоохоронні роз'яснювальні роботи та попередження).

2. З метою оптимізації раціонального використання біоресурсів та створення умов для рекреації та організованого туризму в межах ландшафтного парку проведені такі заходи: проведено доукомплектування існуючих екологічних стежок "Лісовий затишок" та "Спадщина предків"  (профінансовано Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА на суму 52000 грн.); створений велосипедний маршрут  (профінансовано програмою розвитку ООН в Україні та Проекту Clima East: "Збереження та стале використання торфовищ" на суму 35000 грн).

3. Заходи пов’язані з еколого-просвітницькою та природоохоронно-популяризаційною діяльністю: участь у природоохоронних акціях, проведення екологічних уроків, екскурсій.

4. Заходи щодо охорони рослин та рослинних угруповань: збереження природних лісів; контроль водних екосистем; сприяти та запобігати погіршенню умов мешкання рідкісних видів комах; заходи щодо охорони риб та рибного господарства.

5. Організовувались та проводились й інші заходи, зокрема конференції, наради, засідання, навчально-методичний семінари, круглі столи, спільні навчання, заходи спільно з районною радою та Ніжинською районною державною адміністрацією, територіальними громадами та установами, спрямовані на підвищення рівня ефективності природоохоронної діяльності.

6. Заходи по ремонту та обслуговуванню транспортних засобів: трактор обслуговування (на суму 390 грн.) та автомобіль ІЖ 2715 ремонт  (на суму 21000 грн.).

КП «Ніжинське районне архітектурно-планувальне бюро». Рішенням дванадцятої сесії від 19 травня 2017 року Ніжинської районної ради було ліквідовано комунальне підприємство «Архітектурно-планувальне бюро» у зв’язку з ускладненою фінансово-економічною ситуацією на підприємстві та у зв’язку з клопотанням в. о. начальника КП «Ніжинське районне архітектурно-планувальне бюро».

КП «Ніжинська районна друкарня». У зв’язку з ускладненою фінансово-економічною ситуацією, враховуючи клопотання директора КП Ніжинської районної ради «Ніжинська районна друкарня» районна рада рішенням сьомої сесії від 7 грудня 2016 року  вирішила припинити діяльність комунального підприємства.

Також Ніжинською районною радою здійснювалася підтримка комунальних закладів: газети «Ніжинський вісник» (виділено 140 тис. грн. відповідно до затвердженої програми; допомога зі спецрахунку райради на вдосконалення комплектації фотоапарату для газети - 3440 грн.); а також Трудового архіву (197 тис. грн.) та комунального закладу РЛП «Ніжинський» (111 тис. грн.).

Співпраця з сільськими радами, ОТГ, РДА, обласної радою

Ніжинська районна рада продовжує співпрацювати з Чернігівською обласною радою, обласною державною адміністрацією, Ніжинською районною державною адміністрацією, селищною та сільськими радами. Зокрема, спільно з РДА проводяться спільні засідання Президії районної ради та колегії райдержадміністрацій, розширені засідання громадської ради.

Важливу роль у роботі районної ради займає взаємодія виконавчого апарату та депутатського корпусу. Протягом року виконавчий апарат районної ради здійснював організаційне, правове, інформаційне, аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності районної ради, постійних комісій, президії районної ради, забезпечує взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування.

Щотижня із працівниками виконавчого апарату проводяться апаратні наради, на яких обговорюються питання роботи за минулий тиждень, поточні завдання та перспективні плани роботи на наступний, а також шляхи їх вирішення.

Протягом січня-квітня 2017 року в усіх територіальних громадах відбулися загальні збори (схід села), які відвідав особисто та участь взяла заступник голови райради Н.О.Березка, зокрема це населені пункти: Черняхівка, Перемога, Колісники, Крути, Кукшин, Березанка, Ніжинське, Кропивне, Вікторівка, Переяслівка, Світанок, Яхнівка, Перебудова, Стодоли, Безуглівка, Сальне, Шатура, Лосинівка, Вікторівка, Велика Дорога, Бурківка, Переяслівка.

Найчастіше порушені критичні питання на сходах сіл стосувалися ремонту приміщень закладів соціального спрямування (ФАПи, сільські будинки культури, школи), ремонту доріг, проблем вуличного освітлення, оформлення громадських пасовищ, низької плати за оренду паїв тощо.

Крім того, щомісяця працює лінія прямого телефонного зв’язку голови районної ради з населенням району. Також продовжувалась практика проведення спільно з районною державною адміністрацією семінарів-нарад селищного, сільських голів та секретарів сільських рад.

За звітний період було також узято участь у Днях села Талалаївка, Кунашівка, Сальне, Переяслівка, Вертіївка та сесіях сільських рад і ОТГ (Березанська сільська рада та Лосинівська селищна рада).

Для сільських голів було організовано і проведено виїзний семінар в Сосницю, працює також районна асоціація органів місцевого самоврядування «Ради Ніжинщини».

Обмін досвідом органів місцевого самоврядування також присутній у роботі Ніжинської районної ради. Зокрема 12 січня 2018 року представники місцевого самоврядування Ніжинського району завітали до своїх колег у Чернігівській районній раді та плідно поспілкувалися з виконавчим апаратом щодо роботи відділів та посадових обов’язків працівників.

Також делегація від Бобровицького району відвідала Ніжинщину для участі у круглому столі з метою перейняття досвіду децентралізації.

Спортивне життя

Керівництво та депутати районної ради – активні учасники спортивно-масових заходів. Цього року збірна команда долучилась до:

  • У липні 2017 р. на стадіоні «Спартак» керівники та спеціалісти структурних підрозділів районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування району, представники спортивних товариств, легкоатлети Ніжинщини приймали участь в Олімпійському дні району.
  • Участь у XVIІ обласній літній Спартакіаді серед державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування (16 червня 2017 р., серед досягнень команди нашого району: третє місце з шашок серед чоловіків та третє місце у змаганні з перетягування канату. Загальнокомандне місце – восьме).
  • Не залишилася поза увагою «Ніжинська лижня 2017» (міський стадіон Спартак).
  • Відкритий чемпіонат Ніжинського району з футболу.

Районна рада також надає фінансову підтримку спортивні галузі району – це й придбання м’ячів (освіта – 600 та 1700,00грн.), придбання тенісного столу (Черняхівський НВК «ЗНЗ-ДНЗ»).

Освіта та культура

Ніжинська районна рада сприяла проведенню фольклорно-мистецького свята «Скарбниця зоряних талантів» в с. Заньки Ніжинського району, Другого відкритого районного дитячого конкурсу краси «Красуня Ніжинщини – 2017, підтримувала конкурс «Талант року» (смт Лосинівка), танцювальний конкурс «Квітневі викрутаси» (участь брали танцювальні колективи з Ніжинського району), «Міс НАТІ 2017», «Осінній бал» (Ніжинський аграрний інститут).

Керівництво районної ради взяло участь у церемонії нагородження переможців та лауреатів конкурсу-премії «Гордість району», «Фестиваль особливих талантів» Ніжинського району.

Ніжинська районна рада також надавала фінансову підтримку на придбання сценічного вбрання (відділ культури – 2937,5 грн.), придбання канцтоварів для Крутівської ЗОШ (1109,95 грн.), на придбання шиферу для Світанківського НВК «ЗНЗ- ДНЗ» І-ІІІ ст., на поточний ремонт стелі спортзалу Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Навчання, підвищення кваліфікації виконавчого апарату

До числа важливих напрямків роботи належить і навчання посадових осіб місцевого самоврядування району. З цією метою використовувалися можливості Чернігівського Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, до того ж разом із заступником районної ради проходимо навчання в Інституті підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

Протягом звітного періоду Ніжинська районна рада взяла участь у тренінгу «Як налагодити ефективну комунікацію між народними депутатами України та депутатами обласних, районних, місцевих, сільських рад»; керуючий справами райради взяла участь у семінарі «Управління персоналом в органах державної виконавчої влади та місцевого самоврядування» та у тематичному короткотерміновому виїзному семінарі-тренінгу на тему «Забезпечення ефективності та протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування», начальник фінансово-економічного відділу районної ради взяла участь у семінарі «Особливості здійснення бухгалтерського обліку та звітності у бюджетній сфері».

Наукова робота, участь у конференціях, семінарах та форумах

Не залишається поза увагою і наукова робота, зокрема участь у Всеукраїнській конференції «Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання» (24 лютого 2017 р.), проекті «Європа на власні очі» (20 - 24 березня 2017 р. відвідано країни ЄС - Угорщину, Австрію та Словаччину), щорічній Всеукраїнській науково-практичній конференції за міжнародною участю «Публічне управління: ціннісні орієнтири, стандарти якості та оцінка ефективності» (26 травня 2017 р., Національна академія державного управління при Президентові України, доповідь на тему «Сільськогосподарська кооперація – запорука зростання українського села в умовах децентралізації»), науково-практичній конференції «За сторінками історії Ніжинського медичного коледжу з 1907 року по 2017 рік» (08 червня 2017 р.), заключній регіональній зустрічі представників всіх пілотних проектів ClimaEast за участю делегації України (10 жовтня 2017 р., м. Брюссель, Бельгія), Регіональному Форумі «Інвестиції & Децентралізація» (24 листопада 2017 р., м. Чернігів), заключному засіданні Ради та фінальній конференції Проекту ЄС «Clima East: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджувався ПРООН в Україні на території Ніжинського району (28 листопада 2017 р., м. Київ), Другій німецько-українській конференції з міського розвитку “Міста, комфортні для життя” (01 грудня 2017 р., м.Львів), науково-практичній конференції “Місцеве самоврядування: 20-річні здобутки та подальший поступ” (05 грудня 2017 р., Національна академія державного управління при Президентові України), VI науково-практичній конференції «Розумовські зустрічі» (14 грудня 2017 р., м.Чернігів), всеукраїнській науковій конференції «Українська військова звитяга. Крути – 100 років потому: міфи й історичні уроки» (29-30 січня 2018р.). Участь у різноманітних конференціях та форумах дозволяє обмінятися досвідом з колегами та розвиває позитивний імідж районної ради у різних сферах діяльності.

Співпраця з громадськими організаціями

Ніжинська районна рада співпрацює з громадськими організаціями такими як: Ніжинська районна ветеранська організація (яка в 2017 році відзначила 30-річчя), ГО «АртМодель Студія» (сприяння у проведенні конкурсу краси і творчості «Красуня Ніжина» та «Містер Ніжина» - підтримка активної молоді Ніжинщини), ГО «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» (допомога у проведенні заходів пам’яті та вшанування), ГО «Бджоляри Ніжинщини», НМГО Фітнес Центр «Позитив», Федерація футболу Ніжинського району.

У рамках акцій, заходів

Працівники районної ради долучилися до придбання УЗД апарату для Ніжинської ЦРЛ. До цієї благородної справи долучились також сільські ради, підприємства, установи, небайдужі громадяни.

Ніжинська районна рада долучилась до щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»: прибрали від сміття територію узбіччя дороги, що веде до с.Мала Кошелівка та частину території, що прилягає до еколого-пізнавальної стежки «Спадщина предків» РЛП «Ніжинський».

У рамках акції «Знай та контролюй свій тиск», який приурочений до Всесвітнього дня серця студенти медколеджу вимірювали тиск усім бажаючим. Акція відбулася у рамках святкування 110-річчя Ніжинського медичного коледжу Чернігівської обласної ради.

Працівники Ніжинської районної ради та РЛП «Ніжинський» долучились до патріотичного велопробігу в День Конституції України.

Ніжинська районна рада взяла участь у поетичному флешмобі «Мовою мого народу» до Міжнародного дня захисту дітей.

Молодь та співпраця з ВУЗами

У 2017 році було підписано Угоду про співпрацю Ніжинської районної ради та Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (ректор - Олександр Самойленко) у галузі підготовки соціальних працівників, практичних психологів, перекладачів, інформатиків та політологів. Тому студенти НДУ ім.М.Гоголя спеціальності «політологія» цього річ уже проходили практику на базі Ніжинської районної ради.

Крім того, учасники Міжнародної літньої школи «Виклики для сучасної демократії: українське та польське бачення» провели ознайомчий день у Ніжинській районній раді (вивчали структуру, завдання, повноваження районної ради) та на території Ніжинського району. Досвідом роботи ділись працівники районної ради й зі студентами Національної академії державного управління при Президентові України.

Національно-патріотичний напрямок

Виконавчий апарат районної ради долучився до святкування Дня вишиванки національним вишиваним вбранням.

Районна рада долучилася до дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в с. Галиця (брали участь команди з Лосинівки, Талалаївки, Перемоги, Безуглівки, Черняхівки, Галиці та В. Кошелівки).

Постійно відбуваються зустрічі з матерями та дружинами загиблих героїв, вітання зі святами.

Допомога населенню району, в тому числі і учасникам бойових дій в рамках районної програми «Назустріч людям».

Долучаються працівники районної ради до турнірам пам’яті Героїв Крут.

Міжнародна співпраця

Протягом року відбулося поглиблення співпраці із Посольством Польщі в Києві. Крім того, у рамках євроінтеграції підтримуються зв’язки з Латвійською республікою. Співпраця дозволяє не лише долучитися до євроінтеграції, а й вирішити ряд місцевих проблем.

Співпраця з Проектом ЄС «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується ПРООН

Проект розпочав свою роботу в 2013 році й діє протягом останніх 4 років. П’ять громад беруть участь у експерименті Європейської комісії (чотири сільські ради - Ніжинська, Колісниківська, Кукшинська, Стодольська, й одна об’єднана територіальна громада - Вертіївська), що займають загальну площу 53 тис. га з населенням 8,8 тис. чоловік та Ніжинська міська громада площею 4,3 тис. га, де проживає 72,4 тис. чоловік, що є дотичною до території проекту. Загальна кількість населення, що зацікавлена у позивному результаті спільної роботи, наближена до 100 тис. чоловік.

У ґенезі Проекту «Clima East» першочерговим завданням було врегулювати пожежонебезпечну ситуацію в регіоні та заплановано продемонструвати дієвість способів раціонального природокористування для пом’якшення наслідків змін клімату й адаптації до них. Ніжинщина, який традиційно потерпала від значних пожеж на торфовищах, сподівалася, що цей проект дозволить вирішити дану проблему та призведе до створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності.

До такого бачення співробітництва, слід додати й те, що ПРООН, як організація нової еколого-соціальної моделі розвитку надає підтримку й вбачає вирішення проблематики деградованих меліоративних земель розглядати в комплексі й у контексті парадигми й цілей стратегії «Сталого розвитку» територій, де стратегічний план позитивних змін зосереджується на екологічних завданнях, економічному розвитку й соціальному аспекті задіяних у проекті громад. Дотримуючись саме таких принципів сьогодення живе і розвивається Європейській Союз, поступово ці домінанти стають нормою і для українського суспільства.

Проект Європейського Союзу «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні включав три основні компоненти, що відповідають моделі сталого розвитку, а це екологічна, економічна та соціальна складові.

Загалом за роки реалізації Проекту вдалося досягти таких основних результатів:

- Здійснено наукове обґрунтування та затверджено проект створення регіонального ландшафтного парку, отримано 2000 письмових погоджень про включення земель до парку; рішення рад (від сільських до обласної) про створення та розширення РПЛ (загальна площа 6,100 га), підготовка та затвердження менеджмент плану РПЛ; збереження біорізноманіття, включаючи види, що занесені до Червоної книги України та міжнародних списків; розширення системи природоохоронних територій України.

- Створення дирекції РПЛ та призначення директора комунального закладу Ніжинської районної ради «РПЛ «Ніжинський»; а також виділення коштів та утримання дирекції з районного бюджету.

- Створено 2 екологічні стежки та веломаршрут територією парку, що сприяє розвитку зеленого туризму для забезпечення сталого функціонування парку.

- Створено 5 екологічних класів у школах району, придбано необхідне обладнання та інвентар.

- Видано еколого-просвітницькі матеріали (книги, буклети, плакати) та проведено екологічні акції «Чиста країна» задля підвищення рівня екологічної обізнаності населення.

- Відновлено гідрологічний режим на 3,000 га деградованих торфовищ, землі повернуто до економічного обороту. Загалом зроблено проекту документацію на відновлення гідрологічного режиму меліоративної системи «Смолянка» на 16 000 га, що передбачає проведення робіт 1 черги – 3 000 га та 2 черги – решта території. Усі роботи 1 черги було виконано у 2015 році – це капітальний ремонт 4 шлюзів на магістральному каналі, ремонт 12 трубчастих переходів, розчистка 12 км магістрального каналу).

- Управління рівнем води в системі «Смолянка», підняття рівня ґрунтових вод до 1.5 м, що є дієвим методом боротьби із пожежами на торфовищах. Відсутність пожеж на торфовищах на пілотній території – тож маємо позитивний вплив на здоров’я близько 100 000 людей.

- Створено два сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК «Вертіївський» та СОК «Калина») та об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (ОСОК) «Чернігівщина екологічна», закуплено та встановлено обладнання для ОСОК, розпочато виробництво твердопаливних брикетів, а також збір та переробка молока (сметана, сир, масло, вершки, йогурт тощо). За 2 роки зібрано більше 250 000 л молока, вироблено більше 10 т сиру, 5,5 т масла, 3,5 т сметани, 2,5 т вершків, а також заготовлено більше 150 т сіна та 120 т брикетів.

- Встановлено 3 твердопаливні котли у місцевих навчальних закладах (с.Кукшин, с.Колісники, с.Вертіївка), перехід з газового опалення на твердопаливне дав суттєву економію бюджетних коштів.

- Збільшено чисельність водоплавних птахів на водоймах меліоративної системи у 1,5 рази.

- Залучено додаткове фінансування від Фонду Кока-Кола до виконання робіт із подальшого відновлення функціонування меліоративної системи «Смолянка».

Крім того, 30 червня 2017 року відбулося офіційне відкриття веломаршруту на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», який бере початок з села Мала Кошелівка (від кафе «Лісова казка»), та пролягає через ділянку РЛП «Ніжинський». Загальний пробіг складає 29 км, з яких: 18,5 км дорогою з асфальтовим покриттям (дорога направленням Ніжин – Мала Кошелівка), 4,5 км ґрунтовою дорогою та 6 км лісовою стежкою (веломаршрут).

Відкриття двох еко-стежок та веломаршруту дозволило залучити туристів на території парку, а також освітян та науковців. Цього року, зокрема, на території парку були проведені екскурсії для учнів шкіл Ніжинського району, вчителів географії Ніжинщини, студентської молоді України та Польщі.

Далі 07 липня 2017 року відбулося урочисте відкриття зони відпочинку в селі Кукшин Ніжинського району після відновлення водойми, яка раніше використовувалася для рекреаційних цілей. Зона відпочинку знаходиться у мальовничому місці. До послуг відпочиваючих облаштовано альтанку, лавочки, гойдалку, виділено волейбольний майданчик та пляжну зону – загалом усе, що необхідно для активного відпочинку на природі.

Підсумовуючи, зазначу, що співпраця району з Проектом Clima East: «Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується ПРООН, принесла позитивні зрушення, адже завдяки такій роботі створюються умови, при яких унеможливлюється виникнення пожеж на торфовищах, що є на території сіл району, можливим стало підняття рівня води в колодязях жителів навколишніх сіл, відбувається збереження представників тваринного і рослинного світу на берегах річки Смолянка, й загалом покращується екологічний стан Ніжинського району.

Загалом реалізований Проект Європейського Союзу був направлений на досягнення таких глобальних цілей сталого розвитку: «Ні бідності», «Ні голоду», «Гідна праця та економічне зростання», «Сталий розвиток міст та спільнот», «Боротьба зі зміною клімату», «Збереження екосистем суші».

ЗМІ, висвітлення роботи ради

Ніжинська районна рада здійснює свою діяльність відкрито і гласно.

За звітний період усі засідання сесій районної ради та постійних депутатських комісій проводилися відкрито. Було забезпечено право кожного громадянина бути присутнім на засіданнях, районна рада не приймала жодного рішення про обмеження такого права. Гласність засідань сесій забезпечувалася шляхом надання можливості проведення у залі фото-, відео-, звукозапису, висвітлення матеріалів роботи ради у місцевих засобах масової інформації, в тому числі електронних та друкованих.

На офіційному сайті Ніжинської районної ради та на сторінках міськрайонної газети «Ніжинський вісник» систематично висвітлюється інформація про діяльність районної ради та сільських рад, додаткове інформування забезпечує ДКП ТРК «Ніжинське телебачення». Зокрема, депутати районної ради мали можливість прозвітувати про роботу в комунальному друкованому засобі.

На сайті районної ради офіційно оприлюднювалися проекти рішень та тексти прийнятих рішень, протоколи та результати поіменного голосування депутатами та інша інформація.

Шановні депутати!

Підводячи підсумок, ще раз хочу подякувати депутатам районної ради, які ефективно працюють у депутатських комісіях, фракціях, групах, селищній та сільським радам, райдержадміністрації, всім тим, хто доклав своїх зусиль для забезпечення злагодженої роботи районної ради, підвищуючи тим самим авторитет органів місцевого самоврядування.

Сподіваюся, що нас і надалі буде об’єднувати спільна відповідальність перед громадою Ніжинщини!

Голова Ніжинської районної ради

Олег Бузун