Ніжинська Спілка поляків "Астер" зібрала гостей на тематичному вечорі

01-03-2018
Подія

27 лютого 2018 року Ніжинська Спілка поляків "Астер" зібрала гостей на тематичному вечорі, присвяченому пам'яті Ірени Сендлерової, героїні Республіки Польща, та пам'яті настоятеля храму Святих Петра і Павла в Ніжині о. Петра Барановського. На заході був показаний фільм про Ірену Сендлерову, яка під час Голокосту врятувала більше 2500 єврейських дітей. 

На захід був запрошений голова Ніжинської районної ради Олег Бузун.

Віктор Миколайович Ємельянов розповів про трагічну біографію отця Петра Барановського, поляка за походженням, який в тяжкі часи репресій та терору (20-30-і рр. ХХ ст.) не втратив життєвої стійкості та віри. 

Відбулася цікава дискусія з приводу нещодавно прийнятого в Польщі закону про Інститут національної пам'яті та звернення Маршалка Польського Сенату до польських організацій та поляків за кордоном.

Голова Ніжинської районної ради Олег Віталійович Бузун зауважив, що необхідно дипломатично узгодити та гармонізувати стосунки з Польською Республікою, оскільки будь-які конфлікти можуть бути вигідні країні-агресору. Дуже цінною була думка О.В. Бузуна про те, що в схожій ситуації Польща та Україна вже були неодноразово, починаючи від створення Речі Посполитої. І тут вкрай важливо приймати правильні політичні рішення, які будуть на користь обом нашим державам.

Олександр Євгенович Гадзинський наголосив, що потрібно створювати українські продукти - фільми, книги - які б показували українські національні цінності та ідеї. У цьому варто брати приклад з Польщі, яка вже розпочала плідну діяльність в цьому напрямку.

Було прийнято рішення продовжувати культурну, освітню, наукову діяльність Спілки, що гармонізує та покращить польсько-українські стосунки як на місцевому, так і на державному рівнях.

За інформацією Ніжинської Спілки поляків "Астер"