На продаж яких напоїв потрібна ліцензія, а яких ні?

31-01-2019
Податкова інформує

Роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності у них ліцензій.

В ГУ ДФС у Чернігівській області повідомили, що управлінням контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів протягом 2018 року видано 5038 ліцензій, в тому числі: 2904 на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2134 на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Ліцензування роздрібної торгівлі підакцизною групою товарів здійснюється  відповідно до вимог статті 15 Закону України від  19.12.1995 року  № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становить 8000 гривень на кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі; на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі - 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст - 500 гривень на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), на кожний окремий, зазначений у ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі, і 250 гривень - на роздрібну торгівлю тютюновими виробами на кожне місце торгівлі.

 Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) становить 780 гривень на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування.

Напої, які можна продавати без наявності ліцензії на право роздрібної торгівлі : безалкогольне пиво, столові вина.

У фіскальній службі наголошують, що в разі виявлення під час перевірок продажу алкогольних напоїв або тютюнових виробів без наявності ліцензії, відповідно до вимог ст..17 Закону України № 481/95, до суб’єкта господарювання застосовується  штрафна санкція в розмірі 200 відс. вартості отриманої партії товару, але не менше 17 тис грн та штрафна санкція за зберігання алкогольних напоїв або тютюнових виробів в місцях зберігання не внесених до Єдиного державного реєстру – 100 відс. вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17 тис гривень.

За  2018 рік  працівниками управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернігівській області застосовано штрафні санкції до 21 суб’єкта господарювання на  суму 357 тис гривень.

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області

31.01.2019