Що необхідно знати про дифтерію

24-10-2019
Інформація

 

Дифтерія - це гостре інфекційне захворювання бактеріального походження. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. 

Збудник - Corynebacterium diphtheriae стійкий в навколишньому середовищі і передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий. 

Джерело інфекції – хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсигенні штами збудника.

Симптомами хвороби є:

  • біль у горлі;
  • підвищена температура;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору;
  • осиплість голосу;
  • ускладнене дихання та ковтання;
  • висока температура;
  • набряк слизової оболонки носоглотки;
  • збільшення лімфатичних вузлів.

        Вкрай важливо своєчасно діагностувати хворобу. Так як за своїми клінічними проявами вона схожа на ангіну та інфекційний мононуклеоз. Якщо ви помітили в себе або рідних такі ознаки, не легковажте і не списуйте все на звичайну застуду, а негайно зверніться до лікаря. Що раніше встановлений діагноз, то більше шансів на одужання. 

Найчастіше дифтерія проявляється утворенням щільної плівки та  набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Небезпечність захворювання характеризується високою смертністю,  в 50 випадках з 1000.

Дифтерія — вакцинокерована інфекція, тобто єдиним способом захисту від цієї хвороби і попередження розвитку небезпечних ускладнень – є вакцинація.  Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи.

В Україні на сьогодні вкрай низький рівень вакцинації від дифтерії та правця. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, вакциновані менше 70% дітей, а рівень охоплення щепленнями серед дорослих - ще нижчий. При низьких рівнях охоплення щепленнями проти дифтерії з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. Щоб захистити себе та своїх дітей, українцям слід негайно перевірити наявність у себе необхідної кількості щеплень і отримати щеплення, яке проводять комплексною вакциною від дифтерії та правця.

Вакцинація дітей проти дифтерії повинна проводитися у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення) та в подальшому ревакцинація у 18 місяців, 6 років та 16 років. Також потрібно нагадати, що щеплення від дифтерії потрібно проводити систематично і дорослому населенню, а саме кожні 10 років.

        І на останок, хочеться порекомендувати проводити всі профілактичні щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень, посилання на який додається під цією статтею.

Календар профілактичних щеплень: 

https://moz.gov.ua/article/immunization/kalendar-profilaktichnih-scheplen

 

          Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області