ОБГОВОРИЛИ МАЙБУТНЄ НІЖИНСЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАЙОННОЇ ЛІКАРНІ

19-02-2021

Сьогодні, 19 лютого, Дмитро КОРОБКО, заступник голови Ніжинської районної ради, узяв участь у зустрічі завідуючих відділеннями КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» спільно з Григорієм КОВТУНОМ, готовою Ніжинської районної державної адміністрації, та керівниками чотирьох територіальних громад Ніжинщини – Лосинівської, Вертіївської, Талалаївської та Крутівської.

Ще від квітня минулого року змінилась система фінансування медичних закладів вторинного рівня. Національна служба здоров’я України сплачує за надані послуги з лікування пацієнтів. Цих коштів цілком достатньо на оплату заробітної плати персоналу, а от оплата енергоносіїв не передбачається, - розповідав під час зустрічі генеральний директор Юрій СОЛОДЬКО, генеральний директор КНП «Ніжинська центральна районна лікарня».

Варто зауважити, що раніше оплата енергоносіїв медичного закладу здійснювалась за рахунок районного бюджету. Від початку цього року кошти районного бюджету були розподілені між громадами, як то передбачає реформа децентралізації. Тож саме громади і мають допомоги в утриманні районної лікарні. Адже сільське населення потребує свого закладу вторинного рівня.

Усі голови територіальних громад від підтримки лікарні не відмовляються і пообіцяли надавати допомогу на оплату енергоносіїв, зокрема за січень загальна сума складає 450 тис. грн. Проте кожен з них наголошував на нових підходах функціонування закладу – розширення послуг, в тому числі платних, прийняття бізнесових рішень стосовно утримання самого приміщення, загалом – повний перегляд економічної складової медичної установи. Адже в найближчому майбутньому лікарню на свій баланс отримає одна з територіальних громад, і вона не повинна стати збитковим тягарем для сільського бюджету.

Важливо тепер розробити стратегію розвитку й збереження Ніжинської центральної районної лікарні.

За інформацією Сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю РДА