У Прилуцькій ДПІ відбулась зустріч з питань застосування РРО

25-02-2021

Прилуцькі підприємці, що взяли участь у зустрічі з керівництвом Головного управління ДПС у Чернігівській області, мали змогу отримати відповіді на значимі для них питання.

Начальник Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк спілкувалася з підприємцями не тільки з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій. Питання задавалися конкретні, підприємці хотіли вислухати позицію фахівців з  різних аспектів практичної діяльності.   На зустрічі були присутні представники різних сфер діяльності: торгівлі, закладів харчування, підакцизної групи товарів, медичних послуг, представники профспілок та громадські діячі регіону.  

Стосовно впровадження реєстраторів розрахункових операцій були висловлені, як заперечні аргументи, так і схвальні відгуки від тих, хто вже встановив апарати (класичні та програмні) та користується ними.

Податківці пояснили, що окрім традиційних РРО можна використовувати  більш сучасні – програмні, програмне забезпечення до яких можна встановити на мобільний телефон (планшет, комп’ютер). Людмила Слотюк пояснила, що програмне забезпечення для ПРРО розроблено Державною податковою службою України та є безкоштовним для підприємців.

Як зареєструвати програмний РРО та користуватися ним пояснив присутнім Валерій Коваль – заступник начальника відділу управління податкового аудиту. Він надав практичні поради: як проводити розрахунки з використанням ПРРО, кодувати товар, що робити підприємцю коли відсутній Інтернет-зв'язок, як видається чек покупцеві, особливості використання пост терміналів та інші.    

Під час зустрічі приділили увагу й кампанії декларування доходів громадян. Про це розповіла Ольга Корнієвська – заступниця начальника Головного управління ДПС у Чернігівській області, яка звернула увагу присутніх на те, які доходи громадян підлягають обов’язковому декларуванню. Пояснила в яких випадках підлягають декларуванню доходи від отримання спадщини, операцій з інвестиційними активами, від продажу рухомого та нерухомого майна, доходи від оренди, репетиторства тощо. Відповіла на питання щодо отримання податкової знижки та пояснила, за яких умов підприємці можуть скористатися таким правом.

Серед іншого, податківці акцентували увагу на важливості офіційного оформлення трудових відносин та легалізації заробітної плати, що безпосередньо впливає на стаж та рівень майбутньої пенсії.  

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

            Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області