Нарада керівників територіальних громад Ніжинського району в Чернігівській обласній державній адміністрації

08-03-2021

3 березня 2021 р. Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ, голова Ніжинської районної ради, спільно з Григорієм КОВТУНОМ, головою Ніжинської районної державної адміністрації, узяли участь у нараді з керівниками територіальних громад Ніжинського району, яку провела Анна КОВАЛЕНКО, голова Чернігівської облдержадміністрації.

До участі у заході долучилися керівник апарату Станіслав РОБОТА, заступниця голови ОДА Жанна ШЕРСТЮК, перша заступниця голови обласної ради Ніна ЛЕМЕШ, керівники профільних департаментів облдержадміністрації.

Представник головного управління ДПС у Чернігівській області Костянтин СИНЬОГУБ поінформував присутніх про сервіс електронного інформування, створений податковою службою для органів місцевого самоврядування. За його допомогою можна отримати інформацію про підприємства, які сплачують податки в місцевий бюджет. Це суми їх сплати, заборгованості або переплати.

Тема земельних податків, несплата їх орендарями викликала жваву дискусію серед учасників, тож було вирішено наступного тижня провести онлайн – семінари з цієї теми, в процесі якого учасники матимуть змогу поставити запитання та отримати фахову відповідь.

Фахівці Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА поінформували про реалізацію пілотного проєкту щодо інвентаризації земель, ініційованого головою Чернігівської облдержадміністрації. Учасниками стали чотири громади, у кожній обрали для обліку земель по одному старостинському округу. Спеціалісти збирали всю наявну інформацію про всі земельні ділянки, в першу чергу сільгосппризначення, та їх використання.

- До нас звернулася компанія, яка робить звірку – вона накладає фото з супутника на карту Держгеокадастру. І таким чином ми розуміємо, що там справді вирощується, в яких обсягах. Хто обробляє ці землі, сплачує податки, в якій кількості. В підсумку ми можемо повністю контролювати цей процес, - розповіла очільниця області.

Серед присутніх земельна тема викликала великий резонанс. Тож вирішено наступного тижня провести розширену нараду, запросивши керівників силових структур.

Начальник Управління капітального будівництва Богдан КРИВЕНКО та начальник Служби автомобільних доріг в Чернігівській області Роман СМІЯНЕНКО розповіли про роботи із відновлення та ремонту доріг у Ніжинському районі, які будуть проводитися цьогоріч.

Також учасники наради обговорили й ряд інших питань, які стосувалися фінансування об'єктів соціальної інфраструктури, медицини, передачі майна у комунальну власність, створення та функціонування підрозділів пожежної охорони в громадах.

За інформацією Чернігівської ОДА.