Коронавірусна хвороба COVID-19 та її профілактика

30-03-2021

COVID-19 — захворювання, яке викликане коронавірусом 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини.

Коронавірусна інфекція COVID-19 може проявлятися у різноманітних груп людей по різному. У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різного ступеня тяжкості, основними симптомами якого є:

   - підвищена температура;

   - сухий кашель, задишка (ускладнене дихання);

   - втомлюваність.

Натомість у деяких інфікованих також можуть спостерігатися такі симптоми як: різноманітні больові відчуття у м’язах, біль у горлі, діарея, коньюктивіт, головний біль, втрати нюху та смакових відчуттів, висип на шкірі або депігментація нігтів на руках та ногах. Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень. Через нові мутації вірусу частіше виявляють випадки повторного інфікування людей та важкого протікання хвороби.

Збудник COVID-19 передається від людини до людини краплинним та контактним шляхами. Тобто через дрібні часточки, які виділяються з носа або рота хворого на COVID-19 під час кашлю або чхання. Ці краплі розповсюджуються на відстань близько метру від хворого і можуть потрапляти на слизові оболонки очей, носа та рота іншої людини, яка знаходиться поруч. Також краплі, що містять вірус забруднюють предмети і поверхні. Інші люди можуть інфікуватися через дотик до таких предметів або поверхонь, а потім — до очей, носа чи рота. 

Виходячи з цього, одними з найбільш ефективних способів захистити себе та запобігти поширенню інфекції є дотримання основних правил профілактики, а саме: 

- обов’язкове застосування засобів індивідуального захисту (масок, респіраторів), так щоб вони покривали ніс та рот, особливо в місцях великого скупчення людей;

- дотримання соціальної дистанції не менше півтора метри від інших людей у публічних місцях;

- дотримання фізичного дистанціювання, гігієни рук та респіраторного захисту під час користування громадським транспортом;

- дотримання етикету кашлю та чхання;

- безконтактне привітання;

- обмеження масових заходів в закритих приміщеннях;

- дотримання правил гігієни рук та застосування антисептиків;

- мінімізування  кількості контактів;

- не відвідувати місця з масовим скупченням людей;

- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

- самоізоляція у разі появи респіраторних симптомів.

Також, в Україні з 24 лютого 2021 року стартувала кампанія зі специфічної профілактики коронавірусної хвороби шляхом вакцинації. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вакцинація від COVID-19 допоможе виробити імунітет до вірусу. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень від хвороби.

Таким чином, дотримання всіх профілактичних мір допоможе вам мінімізувати ризик інфікування себе та своїх близьких коронавірусною хворобою COVID-19.

Будьте здорові та не хворійте!

Ніжинське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Чернігівській області