РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ У ГРОМАДАХ

09-06-2021

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо загальних засад надання населенню культурних послуг» №1432 (законопроект №4318) (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70328).

Документ сприятиме культурному розвитку регіонів і зробить культурні заходи більш доступними для громадян, повідомляють в Офіс Президента України.

Закон уточнює основні засади та пріоритети державної культурної політики для спрощення доступу населення до культурних послуг та розкриття економічного потенціалу креативних індустрій. Органи влади та місцевого самоврядування мають враховувати ці засади у своїй діяльності.

Також документ передбачає гарантії від необґрунтованого закриття закладів культури в умовах адміністративно-територіальної реформи. Зокрема, базову мережу закладів культури доповнено закладами освіти сфери культури: мистецькими школами, ліцеями, коледжами, закладами вищої мистецької освіти.

Закон також впроваджує поняття «центр культурних послуг» та «культурна послуга». Центри культурних послуг покликані замінити застарілі палаци культури та стати осередками культурного життя громад.

Крім того, в документі визначаються мінімальні стандарти забезпечення населення культурними послугами, зокрема базовим набором культурних послуг. Також запроваджуються методики визначення собівартості такого набору, що в майбутньому має стати підґрунтям для запровадження в законодавстві культурної субвенції.

Також закон запроваджує моніторинг та оцінювання реалізації державної політики у сфері культури, що дасть змогу ефективно аналізувати та вдосконалити державну політику в галузі культури.

Нагадаємо, законопроект №4318 був у переліку 5 законопроектів, важливих для децентралізації та розвитку громад.