Не стань живим товаром

12-07-2021

У світлі подій останнього часу багато людей зіткнулись із проблемою нелегальної трудової міграції. Та й загалом питання нелегального працевлаштування за кордоном, у зв’язку із наявністю багатьох негативних наслідків, завжди вимагало підвищеної уваги.

Найчастіше наші земляки при працевлаштуванні за кордоном стикаються з проблемами нелегального вербування, тобто «запрошення» на неіснуючі робочі місця; обманом і шахрайством з боку агентств і посередників (коли особа, яка претендує на працевлаштування, має сплачувати кошти, а бажаного місця роботи не отримує); обмеженням свободи пересування; випадками підробки виїзних документів;

наявністю прихованої інформації про умови працевлаштування.

Служба зайнятості є однією зі структур, яка відіграє важливу роль у запобіганні й протидії торгівлі людьми, сприяє підвищенню обізнаності тих, хто шукає щастя за кордоном.

Тому фахівцями Ніжинської міськрайонної філії Чернігівського обласного центру зайнятості систематично проводяться семінари з питань запобігання нелегальній трудовій міграції та торгівлі людьми. Сьогодні семінар пройшов за участю заступника директора Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Іванової Олени Михайлівни.

Учасникам семінару була надана інформація про механізми діяльності злочинних формувань у сфері торгівлі людьми, працевлаштування громадян України за кордоном, незаконний ввіз мігрантів. Присутні були ознайомленні з видами трудової міграції, її впливом на життя, перевагами та недоліками працевлаштування за кордоном. Зокрема, було обговорено основну проблему, яка трапляється через непоінформованість, необачність та бажанням швидко заробити гроші – торгівлю людьми. У ході заняття проаналізовано життєві ситуації, які пов’язані з торгівлею людьми та експлуатацією дитячої праці, - це має убезпечити людей від можливості стати живим товаром.

А наприкінці - інформація про повністю легальне працевлаштування українців за кордоном - Ізраїль охоче, на вигідних умовах працевлаштовує будівельників. Про умови працевлаштування в Ізраїлі розповідала безробітним фахівець Ніжинської МРФ Ірина Анатоліївна Бондаренко.