ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

12-07-2021

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду.

Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді. Гриби є доволі специфічним продуктом. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. 

Вживати дикорослі гриби не рекомендовано:

  • вагітним, жінкам, які годують грудьми; 

  • літнім людям;

  • дітям до 12 років.

Отруєння грибами має чітко виражений сезонний характер, як правило, з травня по жовтень, іноді, в теплі роки, в листопаді. Важливий чинник, який впливає на частоту випадків отруєнь, – погодні умови в конкретному регіоні, від них залежить кількість виростаючих грибів. Сприятливими погодними умовами для росту грибів вважаються дощові дні, які незабаром змінялися теплими. Такі періоди обумовлюють збільшення збору грибів і їх вживання в їжу, природно, зростає і число отруєнь. Різні методи обробки (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують токсинів, які виробляються грибами. Нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння можуть спричинити також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях, уздовж швидкісних трас чи коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання.         

  Гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані в сиру погоду. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год. при температурі не вище 10°С. Пов'язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. 

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:

  • нудота;

  • блювання;

  • різкий біль в животі, діарея;

  • запаморочення;

  • підвищення температури тіла;

  • зниження пульсу, задуха, судоми;

  • поява галюцинацій та марення.

          Для того щоб не допустити отруєння грибами потрібно дотримуватись основних головних правил:

- відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно і які підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;

- не купувати гриби на стихійних ринках;

- уважно оглядати гриби, при виникненні підозри щодо якості - відмовтеся від їх споживання;

- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;

- не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

         Якщо після споживання грибів у Вас чи  у ваших близьких погіршився стан, помітили вищевказані ознаки – терміново телефонуйте "103"! Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно! 

Бережіть себе та своїх близьких!

Ніжинське управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Чернігівській області