Інформація про стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності Ніжинської окружної прокуратури за 2021 рік

17-02-2022

Відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про прокуратуру», інформую Вас про стан законності, боротьби зі злочинністю та результати діяльності Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області за 2021 рік.

Протягом минулого року, діяльність Ніжинської окружної прокуратури була спрямована на забезпечення ефективної реалізації покладених законом функцій і завдань.

Аналіз стану роботи правоохоронних органів району щодо попередження і протидії злочинності за підсумками 2021 року засвідчив, що вжиття прокуратурою скоординованих заходів обумовило ряд позитивних результатів.

 

Стан законності на території м. Ніжина та Ніжинського району.

Упродовж 2021 року на території м. Ніжина та Ніжинського району зареєстровано 3634 кримінальних проваджень, що на 9,4 % менше аналогічного періоду 2020 року (4012).

Кількість облікованих тяжких кримінальних правопорушень зменшилося на – 8,9 % (2077 проти 2281).

Спостерігається зменшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року число скоєних кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи (з 341 до 316 динаміка – 7,3%).

Позитивною є тенденція до зменшення кількості умисних вбивств на 46,2% (з 13 до 7).

Із вчинених 7 умисних вбивств всі розкрито, особам повідомлено про підозру, 6 кримінальних проваджень направлено до суду з обвинувальними актами та клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, у 1 – досудове розслідування триває.

Спостерігається незначне зменшення облікованих злочинів проти власності на – 6,8% (з 1223 до 1140), разом з тим, у структурі кримінальних правопорушень вони складають майже третину. Із вказаної категорії злочинів 756 – крадіжки, яких зменшилося на – 25,8% (2020 – 1019).

На рівні з 2020 роком залишається  кількість зареєстрованих грабежів – 21, однак відбулося зменшення на 33,3% розбоїв (з 6 до 4), а також вимагань на 66,7% (з 3 до 1).

Як негатив слід відзначити зменшення кількості виявлених кримінальних правопорушень проти громадської безпеки з 68 до 54 (-20,6%), у тому числі пов’язаних з незаконним обігом зброї та боєприпасів із 54 до 47 (-13%), що не відповідає реальному стану справ на даному напрямі.

Протягом 2021 року майже на третину зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень проти громадського порядку та моральності (30 проти 46).

Як негатив можна виділити відсутність наступальною позиції правоохоронних органів у протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Так, у поточному році обліковано менше на -3,8% кримінальних правопорушень вказаної категорії (101 проти 105).

Протягом 2021 року обліковано 27 кримінальних правопорушень, пов’язаних із збутом наркотичних засобів, що на 8,0% більше ніж за аналогічний період 2020 року (25).

Упродовж 2021 року особами, які раніше вчиняли злочини, скоєно 250 кримінальних правопорушень, що на 33,2% менше аналогічного періоду минулого року (374).

За результатами досудового розслідування за 2021 рік до суду окружною прокуратурою направлено 308 обвинувальних актів, у тому числі 2 – з угодами про примирення, 4 – з угодами про визнання винуватості. У 5 провадженнях до суду направлено клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру. Направлено 23 клопотання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності.

У зв’язку з відсутністю події або складу злочину закрито 2741 кримінальних проваджень.

Активізовано роботу з розслідування кримінальних проваджень на пріоритетних напрямах.

На пріоритетних напрямах органами дізнання та слідства Ніжинського РВП за процесуального керівництва досудовим розслідуванням Ніжинської окружної прокуратури протягом 2021 року до суду направлено 27 обвинувальних актів, з них: 10 – у бюджетній сфері (+5 у порівнянні із 2020 роком), 4 (рівень) – у сфері земельних відносин, 13 (+5, у порівнянні із 2020 роком) – про корупційні кримінальні правопорушення, із яких 2 по державним службовцям.

Як приклад, направлено обвинувальний акт стосовно діючого депутата однієї з міських ради, яка, перебуваючи на посаді голови РДА, видала завідомо неправдиві протокол засідання комісії та розпорядження про надання матеріальної допомоги особам, які не мали права на таку допомогу, внаслідок чого розтратила кошти районного бюджету в сумі 20 000 грн.

Крім того, направлено до суду обвинувальний акт стосовно 2 осіб, які, діючи за попередньою змовою, не маючи спеціального дозволу на видобування корисних копалин загальнодержавного значення, шляхом самостійного встановлення фланців та крану, облаштували для незаконного видобутку нафти недіючу нафтову свердловину та незаконно видобули 23,4 м3 нафти, завдавши державі збитків у розмірі 1 млн. 244 тис. грн. До обвинувачених пред’явлено цивільний позов. На їх майно вартістю 800 тис. грн. накладено арешт.

Окружною прокуратурою постійно вивчаються матеріали перевірки за зверненнями громадян до Ніжинського відділення поліції. Протягом 12 місяців 2021 року прокурорами до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 51 раніше не обліковане кримінальне правопорушення.

 

Стан боротьби з корупцією

Протягом 2021 року окружною прокуратурою до Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Національної поліції України направлено матеріали про правопорушення, пов’язані з корупцією, щодо 10 осіб (депутатів Бахмацької міської та Перемозької сільської рад). За цими матеріалами складено 44 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, з яких провадження у 9 закрито за відсутністю складу правопорушення, решта 35 розглянуті з накладенням штрафу.

Крім того, окружною прокуратурою у порядку ч. 3 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 9 подань, усі – за результатами опрацювання відомостей державних реєстрів. За результатами їх розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 особи.

 

Стан підтримання державного обвинувачення

Прокурорами Ніжинської окружної прокуратури впродовж 2021 року підтримано державне обвинувачення в 328 кримінальних провадженнях.

З них в 284 кримінальних провадженнях ухвалено обвинувальні вироки щодо 291 осіб.

Також в суді за участі державних обвинувачів на підставі винесених ухвал суду закрито 44 кримінальних провадження за нереабілітуючими підставами щодо 44 осіб.

Всього на незаконні судові рішення прокурорами окружної прокуратури протягом 2021 внесено 19 апеляційних скарг на судові рішення (17 апеляційних скарг на вироки, 2 – на ухвали).

 

Стан захисту прав і свобод дітей

Протягом 2021 року спостерігається тенденція до зменшення кількості облікованих кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми до 9 (2020 рік – 10).

До судів стосовно неповнолітніх направлено 8 обвинувальних актів відносно 8 осіб та клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

У сфері охорони дитинства розпочато 7 кримінальних провадження. Направлено до суду 4обвинувальних акти про злочини у цій сфері.

На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства пред’явлено 10 позовів на 32,3 млн. грн., з яких задоволено – 9 на 30,8 млн. грн. Закрито провадження у 1 справі у зв’язку із добровільним виконанням вимог прокурора на суму 1,5 млн. грн. Реально виконано рішень суду на суму 35,3 млн. грн. з присуджених 34,9 млн. грн. (або 98,8%).

За позовом прокуратури визнано недійсним договір про спільну діяльність, яким земельна ділянка сільськогосподарського призначення закладу освіти площею 134 га та орієнтовною вартістю понад 12 млн. грн. незаконно передана у користування фермерському господарству. Рішення суду реально виконано.

Задоволено позов про стягнення надміру сплачених 100 тис. грн. за поставлені вікна для закладів освіти м. Ніжина за договором закупівлі за бюджетні кошти, укладеним між управлінням освіти Ніжинської міської ради та ПП «Нова Єра ХХІ». Рішення суду набрало законної сили.

 

Стан представницької діяльності

Протягом 2021 року окружною прокуратурою пред’явлено 64 позови на 114 млн. грн., судами задоволено 21 позов на 466 млн. грн., з яких добровільно відшкодовано 2 млн. грн., у провадженні перебувають 13 позовів на суму 7,3 млн. грн.

За втручання прокурора у судовому порядку визнано недійсними 3 угоди про надання сільськогосподарських послуг та поставки зернопродукції, які фактично є удаваними, оскільки укладені з метою приховування правовідносин, пов'язаних з орендою землі, загальною площею 2355 га.

- На захист інтересів держави – пред’явлено 64 позовів на суму 110,7 млн. грн., розглянуто та задоволено судами 32 позови на суму 466,6 млн. грн., 7 позовів на суму 4,2 млн. грн. знаходиться на розгляді, добровільно відшкодовано 2,2 млн. грн.

- У бюджетній сфері пред’явлено 23 позови на суму 1 млн. грн., розглянуто та задоволено 11 позовів на 499 тис. грн., добровільно відшкодовано 45 тис. грн.

- З питань державної та комунальної власності пред’явлено 2 позови на суму 1,6 млн. грн., які добровільно відшкодовані.

- Про охорону навколишнього природного середовища пред’явлено 3 позови на суму 230 тис. грн., які судами задоволено.

- З питань земельних правовідносин пред’явлено 20 позовів на суму 108 млн. грн. розглянуто та задоволено 16 позовів на 465 млн. грн.

- З питань відшкодування збитків, заподіяних кримінальними та корупційними правопорушеннями, у 2021 році пред’явлено 6 позовів на суму 3.3 млн. грн. Розглянуто та задоволено судами 3 на 64 тис. грн. Ще 6 позовів перебувають на розгляді на 3.2 млн. грн.

 

Стан нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів

При здійснені нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях та інших примусових заходів пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян за 2021 рік внесено 38 документів прокурорського реагування за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 39 посадових осіб.

Зокрема, у сфері нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах розглянуто 14 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадових осіб.

Під час нагляду за додержанням законів при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян розглянуто 2 вказівки, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадових осіб.

У сфері нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення розглянуто 7 вказівок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 9 посадових осіб.

Крім того, внесено відомості до ЄРДР про вчинення 2 кримінальних правопорушень, пов’язаних з підробленням матеріалів про притягнення до адміністративної відповідальності осіб працівниками воєнізованої охорони АТ «Укрзалізниця», скасовано 3 акти.

 

Стан розгляду звернень

Протягом 2021 року Ніжинською окружною прокуратурою розглянуто 321 звернень, з яких 218 – з питань досудового розслідування, 1 – з питань представництва інтересів держави в суді, 1 – з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів, 19 – з питань участі у кримінальному провадженні в суді, 82 - з інших питань, 231 звернення спрямовано за належністю до інших органів.

Крім того, Ніжинською окружною прокуратурою з метою реалізації принципу гласності та висвітлення роботи прокуратури здійснено 34 виступів у ЗМІ, до органів влади підготовлено 3 інформації.

Таким чином, упродовж 2021 року Ніжинською окружною прокуратурою вжито організаційних та практичних заходів щодо підвищення ефективності виконання покладених законодавством функцій та реалізації повноважень, водночас, органи прокуратури мають продовжити розв’язання низки невідкладних та відповідальних завдань у співпраці з органами місцевого самоврядування, виконавчої влади та правоохоронними органами.

Керівник

Ніжинської окружної прокуратури                                             Ігор ЛАЙЛО