30-11-2019

Символіка району

Символіка Ніжинського району є символом його правового статусу. Вона повинна відроджувати і виховувати у жителів району патріотичні й земляцькі почуття, краєзнавчі устремління, стверджувати престиж Ніжинського району як в Україні так і за її межами. Жителі Ніжинського району, а також особи, що знаходяться на його території, зобов’язані шанувати та поважати герб і прапор Ніжинського району. За основу сучасного герба і прапора району взято зображення з козацького прапора Ніжинського полку середини ХVІІІ ст.

 Герб Ніжинського району

Великий герб Ніжинського району: у синьому, усіяному тридцятьма золотими восьмикутними зірками, полі, пурпуровий (малиновий) щиток із Георгієм Побідоносцем у срібному одязі на срібному коні у срібній збруї, що пронизує срібним списом чорного змія. У клейноді – золотий полковницький пірнач пір’ям догори та два золоті бунчуки із срібним кінським волосом, схрещені у вигляді андріївського хреста. Щит оточений вінком із золотих житніх колосків та пагонів огірка із зеленими листочками та золотими квітами, що перевиті знизу блакитною стрічкою із написом "Ніжинський район”.

 Прапор Ніжинського району

Прапор являє собою малинове прямокутне полотнище із білою лиштвою в 1/6 ширини; в центрі прапора розміщено Георгія Побідоносця у білому одязі на білому коні у білій збруї, що пронизує білим списом чорного змія.