Відбувся брифінг щодо проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»

21-03-2018
Брифінг

20 березня 2018 року в Ніжинській районній раді відбувся брифінг стосовно проведення санітарних заходів на території Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський" за участю голови Ніжинської районної ради Олега Бузуна, першого заступника голови Ніжинської РДА Сергія Батрака, директора ДП "Ніжинське лісове господарство" Юрія Болоховця та директора КЗ "РЛП "Ніжинський" Ніжинської районної ради Сергія Мельниковича.

Зумовила проведення брифінгу стаття інтернет-ресурсу "Нежатин" "Тотальна вирубка дерев у ландшафтному парку, що на Ніжинщині",  що була опублікована  09 березня 2018 року, та сколихнула інформаційне поле та викликала багато питань у громадськості. Далі 15 березня 2018 року дана стаття вийшла в газеті «Свідомий погляд» (№11). Аби розібратись у ситуації, поінформувати більш широке коло та розставити всі крапки над «і» керівництво району, лісового господарства та адміністрація парку зустрілися із представниками ЗМІ та іншими небайдужими громадянами, аби відповісти на питання.

У брифінгу взяли участь представники Ніжинського телебачення, газет «Ніжинський вісник», «Вісті», «Свідомий погляд», «Сільські вісті» та «Газета Чернігівщини», інтернет – видання «Нежатин», «MyNizhyn.com», «Nizhyn news», а також секретар Ніжинської міської ради Валерій Салогуб, депутати Ніжинської районної ради Інна Музиченко та Віктор Радченко, представники Ніжинської народної ради, ГО «С14», ГО «Бджолярі Ніжинщини», ГО «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану».

Відкриваючи захід, голова Ніжинської районної ради Олег Бузун представив усіх учасників заходу та наголосив, що Ніжинська районна рада та адміністрація парку завжди є відкритими для спілкування та співпраці, тому всі бажаючі обов'язково можуть отримати відповіді на будь-які питання щодо їхньої діяльності.

Як повідомляв директор парку Сергій Мельникович на сторінці РЛП «Ніжинський» у соціальній мережі Фейсбук, короїди є небезпечними шкідниками та ворогами хвойних лісів. За відносно короткий термін вони знищують хвойні дерева та розповсюджуються в геометричній прогресії. Нажаль, ця проблема не обійшла стороною і РЛП «Ніжинський». 15 лютого 2018 року у ботанічному заказнику місцевого значення «Зайцеві сосни» почали проводитись санітарні заходи. Попередньо 10 січня 2018 року було проведено обстеження заражених ділянок провідним інженером лісопатологом ДЛСП «Київлісозахист» за участю головного спеціаліста відділу природо-заповідного фонду, біоресурсів та екомережі департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації і представників ДП "Ніжинське лісове господарство", про що складений Акт лісопатологічного і санітарного обстеження насаджень ДП «Ніжинське лісове господарство», в яких заплановані заходи з поліпшення санітарного стану лісів, які віднесені до природо – заповідного фонду. 

Після визначення осередків зараження та вже відмічених уражених дерев, комісія науково - технічної ради Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» провела додатковий огляд ділянок та підтвердила необхідність проведення запланованих заходів з передбаченим контролем громадськості.

Директор ДП "Ніжинське лісове господарство" Юрія Болоховець також розповів, що інформація про санітарні заходи на території природо-заповідного фонду розміщена на офіційному сайті ДП "Ніжинське лісове господарство" (переглянути можна за посиланням - Перелік заходів з поліпшення санітарного стану лісів на І квартал 2018 року. (ПЗФ), всі вирубки проводяться відповідно до складених фахівцями актів.

Зазначимо, що сосна має певний комплекс хвороб і шкідників, які можуть на ній розвиватися. За останні кілька років одним із провідних серед них став верхівковий короїд. Тут варто зазначити, що для кожної породи властива певна група комах-фітофагів, які її заселяють. При масовому розвитку ці рослиноїдні комахи можуть суттєво погіршувати стан дерев. Зараз він став одним із основних шкідників сосни – стрімке його розмноження зафіксоване в Білорусі, Польщі, Словаччині, Румунії, Німеччині, Франції, Швейцарії. Це зумовлено передусім тим, що погодні умови дуже сприяють його розвитку. За нормальних умов верхівковий короїд може дати одне-два покоління і утворити одне так зване сестринське покоління (коли дорослі особини вдруге заселяють ослаблені сосни). Посушливі погодні умови, які ми спостерігаємо протягом останнього часу, сприяють тому, що з’являються не два, а три покоління шкідників, два сестринські покоління, тобто цей короїд існує у лісі протягом усього вегетаційного періоду. Зимує він на стадії личинки, лялечки і дорослого жука, тому весною тільки-но погодні умови стануть сприятливими для його появи, верхівковий короїд одразу ж появляється і заселяє сосни. Всихання куртин сосни від кількох дерев до кількох сотень дерев, причому хвоя жовтіє дуже швидко, показує, що ці сосни вже «опрацьовані» верхівковим короїдом. Коли ми бачимо пожовтіння хвої, то на той час нове покоління шкідника вже покинуло ці сосни і атакує навколишні дерева, на яких поки що немає видимих ознак пошкоджень. Проте погодні умови останніх років сприяють масовому розмноженню саме верхівкового короїда, а «сезон тиші» забороняє проводити будь-які роботи протягом трьох місяців, що, нажаль, сприяє розмноженню шкідників.

Щоб уникнути масового заселення сосен верхівковим короїдом, потрібно забрати дерево з лісу при його початковому заселенні шкідником. Верхівковий короїд є полігамним видом, тобто один самець і кілька самок, а їх може бути від двох до дванадцяти, при заселенні в дерево утворюють спільну сім’ю. Кожна самка після парування може відкладати яйця в стовбурі дерева, з яких з’являються личинки. Плодючість однієї самки коливається від 16 яєць у період згасання популяції і до 120 яєць у сприятливий період. А якщо таких самок кілька, то навіть якщо з не всіх відкладених яєць з’являться дорослі жуки, загальна кількість короїдів збільшиться у геометричній прогресії за сприятливих умов – спекотної погоди і в одновікових соснових деревостанах, які ослаблені вищою, ніж їм потрібно температурою, і низьким рівнем води.

Присутніх на брифінгу також цікавило, чому вирубана деревина виглядає «живою», а не зруйнованою, у відповідь на що Юрій Віталійович пояснив, що причиною санітарної вирубки такої деревини може бути й зламана вершина, пошкодження 2/3 гілок дерева сніголамом, враження смолянистим раком чи верхівковим короїдом. Останній знищує деревину досить за короткий термін і вражає найздоровішу деревину, а частина залишається живою. Аби вчасно виявити шкідника, профільна комісія обстежує кожний квартал і робить висновок, кожному дереву присвоюється номер і складається загальний акт, в якому перелічено всі дерева, що підлягають санітарній вирубці відповідно до номерів.

Відповідаючи на питання, також він зазначив, що санітарна вирубка в межах природо-заповідного фонду (який по Ніжинському лісгоспу складає близько 30% від  усіх територій) проводиться більш прискіпливо з суворим дотриманням вимог, зокрема, по території парку за участю науковців, що входять до складу бюро парку.

Відповів на запитання журналістів і директор РЛП «Ніжинський» Сергій Мельникович. Він вкотре зазначив, що парк не має власних земель, усі землі, що входять, до його території – без вилучення. Більше інформації на картосхемі "Користувачі регіонального ландшафтного парку "Ніжинський":

Сергій Дмитрович також зазначив, що діяльність РЛП «Ніжинський» у 2016 - 2018  році здійснювалась у відповідності до Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», затвердженого Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації  (20.07.2016) та плану заходів затвердженого Ніжинською районною радою (12.07.2016) на підставі Положення про РЛП «Ніжинський» (затвердженого наказом Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА 22.05.2016).

Згідно з плановими та позаплановими заходами проведена організаційна, наукова, еколого-просвітницька, природоохоронно-популяризаційна та господарська робота. Звіт директора Комунального закладу «Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» Ніжинської районної ради Сергія Мельниковича про його роботу у 2016-2017 роках можна переглянути тут.

Голова Ніжинської районної ради Олег Бузун на завершення брифінгу підкреслив, що  регіональний ландшафтний парк «Ніжинський» був створений у рамках реалізації Проекту "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні, з метою збереження всього комплексу екосистем, середовищ існування видів та їх генетичного різноманіття, а також ландшафтів; шляхів міграцій тварин, поширення та збереження рослин у регіоні, для унеможливлення пожеж на торфовищах та розвитку туристичного потенціалу Ніжинщини. Детальніше про територію РЛП "Ніжинський" читайте тут.

Олег Віталійович акцентував увагу на тому, що вся діяльність парку лежить на плечах всього однієї людини -  директора РЛП – адже в штаті закладу лише 1 працівник. Однак за майже 2 роки робити комунального закладу зроблено багато – це й відкриті еколого-пізнавальної стежки  «Лісовий затишок» (на околиці села Кукшин) та «Спадщина предків» (що розташована на території ботанічного заказника місцевого значення "Зайцеві сосни" біля села Мала Кошелівка), основним завданням яких є ознайомлення жителів району та гостей парку з природою та особливостями лісових екосистем, рідкісними видами рослин та тварин, у тому числі й занесених до Червоної книги. Важливим результатом діяльності парку стало відкриття веломаршруту на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», крім того адміністрація парку разом із представниками громадських екологічних активістів проводить рейди та усні природоохоронні роз'яснювальні роботи.

Тож важливо пам’ятати, що кожен займається своєю роботою на своєму місці: за адміністрацією парку залишається розвиток рекреації, а лісове господарство  виконує свої повноваження в рамках санітарної вирубки, якщо це є необхідним.

Організаційний відділ районної ради