Серед основних причин отруєнь грибами виділяють:
• вживання отруйних грибів
• неправильне приготування умовно їстівних грибів
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації
ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
• відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замініть їх грибами, що вирощують штучно
• не купуйте гриби на стихійних ринках
• уважно оглядайте гриби, якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів
• збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими
• не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними
• не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали
• не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
• ніколи не куштуйте сирі гриби
• вдома ще раз ретельно перевірте гриби, усі сумнівні слід викинути
• готуйте гриби протягом першої доби після збирання
• варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин
• зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
• нудота, блювання
• різкий біль в животі
• діарея
• запаморочення
• підвищення температури тіла
• зниження пульсу
• задуха
• судоми
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
• поява галюцинацій та марення
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
Ніжинське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області