Усунення причин, що призводять до нещасних випадків, – першочерговий захід із забезпечення функціонування системи управління охороною праці на підприємстві

25-08-2020

Аналіз нещасних випадків на виробництві, проведений Ніжинським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, по Ніжинському, Носівському, Ічнянському та Куликівському районах обслуговування страхувальників свідчить про недостатню профілактичну роботу роботодавців на підприємствах з попередження виробничого травматизму.

Так, 19.05.2020 на ПрАТ «Ічнянський молочно-консервний комбінат» стався нещасний випадок з працівником, який, керуючи транспортним засобом підприємства, не вибрав в установлених межах безпечної швидкості руху, не врахував особливості вантажу, стану транспортного засобу, щоб мати змогу контролювати рух та безпечно керувати ним, внаслідок чого здійснив з’їзд в кювет та зіткнення з перешкодою, чим порушив вимоги Правил дорожнього руху.

Слід зауважити, що на підприємстві за результатом проведеного розслідування нещасного випадку повинні були вжити організаційних заходів з метою попередження виробничого травматизму, та марно. І як наслідок, 28.07.2020 знову стався на підприємстві нещасний випадок на виробництві з особою, що працює на умовах договору цивільно-правового характеру, при здійсненні потерпілим сортування вторинної сировини, яка залишились після завантаження залізничного вагону та знаходилась на рампі складу підприємства. Внаслідок нещасного випадку виконавець отримав забій шийного відділу хребта та забій м’яких тканин потилиці.

Не залишився без уваги нещасний випадок, який стався 26.05.2020 на ПрАТ «Ніжинський цегельний завод», внаслідок якого потерпілий отримав закритий оскольчатий перелом гомілки із зміщенням. Нещасний випадок стався внаслідок необережного переміщення працівника на робочому місці. Внаслідок отриманої травми на виробництві потерпілий вимушений тривало лікуватися для відновлення стану свого здоров’я.

Порушення працівником філії «Ніжинський елеватор СТОВ «ДРУЖБА-НОВА» вимог інструкцій з охорони праці, що діють на підприємстві, стало причиною нещасного випадку на виробництві, який стався 27.05.2020. За підсумками проведеного розслідування комісією встановлено, що потерпілий, який брав участь у вантажно-розвантажувальних роботах на підприємстві, не дотримався вимог безпеки праці, що забороняють перебувати працюючому в зоні можливого падіння вантажу.

Тому, вкотре звертаюсь до Вас - роботодавці!

Здійснюйте контроль за додержанням працівниками правил поводження з машинами, устакуванням та іншими засобами виробництва, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці, організовуйте пропаганду безпечних методів праці, навчайте працюючих безпечним методам поводження з обладнанням та іншими засобами виробництва, забезпечуйте усунення причин, що призводять до нещасних випадків.

Звертаю увагу, що належне виконання профілактичних заходів щодо запобігання виробничому травматизму на підприємствах, забезпечить здорові і безпечні умови праці працюючих, підвищить рівень промислової безпеки.

Юрій Тарасенко, страховий експерт з охорони праці Ніжинського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області