Рішення чотирнадцятої сесії Ніжинської районної ради Чернігівської області восьмого скликання (10 березня 2023 року)

17-03-2023
Рішення

1.Про звіт голови районнї ради за 2022 рік.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

 

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Звіт голови районної ради

Красносільського А.Г.

про  діяльність за 2022 рік

        Відповідно до частини 2 статті 43, пункту 17 частини 6 статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», заслухавши та обговоривши звіт голови районної ради Красносільського А.Г. про діяльність за 2022 рік , керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

  1. Звіт голови районної ради Красносільського Анатолія Григоровича

 про діяльність за 2022 рік взяти до відома.

Голова районної ради                                                                                  Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

ЗВІТ ГОЛОВИ НІЖИНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ЗА 2022 РІК

Шановні депутати, запрошені!

Рік видався не простий. Від лютого 2022 року органи місцевого самоврядування та органи державної влади району працюють  в умовах воєнного стану.

 В період напівокупації району і ведення бойових дій більшість депутатів районної ради не стояли осторонь, а вносили свій посильний вклад в забезпечення життєдіяльності громад. Хто вступив до загонів добровольчих формувань, хто приєднався до волонтерського руху. Є серед нас і такі, які виконують свій громадський обов’язок в лавах Збройних Сил України.

Особливо я хочу висловити вдячність начальнику районної військової адміністрації Ковтуну Григорію Костянтиновичу за його високопрофесійну організовану роботу в період бойових дій. І в даний час по обороні району та забезпеченню життєдіяльності Ніжинщини. Весь перелік завдань і викликів, які стояли перед ним і його командою важко перерахувати. Відповідальну роботу виконувала і перший заступник Горобей Інна Миколаївна.

 Ступак Сергій Михайлович із своїми хлопцями, афганцями отримали зброю і приступили до охорони важливих об’єктів міста.

З перших днів в батальйоні територіальної оборони служить Красніков Сергій Олександрович.

Кравченко Юрій Володимирович і Закревський Олександр Броніславович в теробороні своїх міст.

На початку вторгнення і до вигнання за межі району ми з депутатами були на зв’язку:

Хавило Анатолій Петрович.-волонтерство,супровід ВПО до Ніжина;

Шкарупа Микола Степанович-забезпечував гуманітарною допомогою жителів Комарівської  громади. Інформував про переміщення  ворога.

Березка Наталія Олексіївна- член штабу в місті та також гуманітарка,  забезпечення харчування на блокпостах та інше.

Музиченко Інна Володимирівна- волонтерство та розміщення на території свого населеного пункту ВПО.

Назаренко Євгенія Іванівна- забезпечення харчуванням і всім необхідним хлопців на блокпостах.

Соловйов Артем Сергійович- створена своя волонтерська організація.

Наші медичні працівники: Чалий Сергій Григорович,  В’язовець Євгенія Григорівна, Гордін Олег Володимирович, Ромака Людмила Олексіївна, Староста Борис Васильович.

Керівники сільськогосподарських підприємств забезпечували продуктами харчування свої населені пункти і не тільки. В надзвичайно важких умовах відсіялись і зібрали  урожай і також надавали допомогу ЗСУ: Супрун Григорій Іванович, Ременюк Станіслав Володимирович, Снісаренко Василь Миколайович, а також Євченко Олександр Дмитрович та Шурубура Сергій Іванович.

Другаков Володимир Леонідович в період бойових дій і в даний час забезпечує соціальний захист населення в тому числі ВПО.

Виконавчий апарат районної ради:

Заступник голови районної ради Коробко Дмитро Юрійович з перших днів вторгнення займався практичною роботою по організації робіт, які б перешкодили просуванню ворога, блокпостів і ряду інших завдань в м.Ніжин. А також гуманітарною допомогою (продукти харчування, медикаменти, інше).

Безпалий Олександр Вікторович допоміг відремонтувати млина Ніжинського хлібокомбінату та виконував ряд інших доручень директора підприємства.

 Працівники виконавчого апарату районної ради, спільно з працівниками районної військової адміністрації відвантажували гуманітарну допомогу для територіальних громад району, чергували і виконували різні доручення в районної військової адміністрації в  період бойових дій.

  В даний період  в ЗСУ: Шелест Сергій Володимирович – з перших дні війни в ЗСУ, Коробко Дмитро Юрійович, та депутати: Красніков Сергій Олександрович, Коновальчук Євгеній Валентинович Ці хлопці добровільно стали на захист України.

Ми також налагоджували зв’язки з благодійними фондами:

В березні- Дмитренко Олена Борисівна –м.Ніжин та Носівська територіальна громада. Пізніше Олена Борисівна співпрацювала з нашою військовою адміністрацією по інших територіальних громадах нашого району.

Зверєв Микола Вікторович, який тісно співпрацював з міжнародними благодійними фондами за нашим проханням надав допомогу Талалаївській громаді продуктами харчування та засобами гігієни в перші дні після доекупації.

Завдяки Хоменку Юрію Володимировичу (представнику Благодійного фонду, організації «help ukreine romenie». Ми зробили заявку для декількох територіальних громад. Влітку ліки, одяг, засоби гігієни, матраси, підгузники та їжу отримали.

Дякую депутатам районної ради, які в такі тяжкі часи знаходились серед своїх виборців, реагували на їх запити, підтримували та надавали допомогу.

Організацією доставки з Чернівців і розподілом займався Булах Микола Миколайович- фермер з м.Бахмач.

В вересні зробили заявку на медичне обладнання для райлікарні, наразі на розгляді у Франції.

Місяць назад мені зателефонували з  «help ukreine romenie» і запросили кількох ВПО і малозабезпечених вцілому по району. З Другаковим Володимиром Леонідовичем ми таку інформацію надали.

Для інформації: в м.Ніжині 600  малозабезпечені та 2295 ВПО. В інших громадах 835 малозабезпечених сімей, 4000 ВПО.

Своїм звітом я підсумовую результати діяльності всієї ради вцілому. Фактично, це своєрідне підбиття підсумків колективної роботи – кожного депутата, постійних комісій районної ради, президії, виконавчого апарату за період з січня по грудень 2022 року.

           Складовою забезпечення системності і змістовності діяльності роботи ради є її планування.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затвердження плану роботи ради  відбувається виключно на пленарних засіданнях ради. Відповідно до Регламенту Ніжинської районної ради план затверджується на півріччя.

 Характеризуючи роботу районної ради, хочу відмітити, що представницький орган району, враховуючи події в країні, працював стабільно та послідовно. Разом з вами ми прагнули організувати роботу так, щоб якомога повніше і ефективніше виконувати свої обов’язки, передбачені чинним законодавством, і головне- компетентно приймати  відповідні рішення. Завжди прагнули до порозуміння, щоб разом вирішувати актуальні питання, оскільки Ніжинська районна рада представляє спільні  інтереси територіальних  громад укрупненого  району.

Важливу роль у координації роботи ради виконує дорадчий орган ради – Президія.  Сьогодні склад Президії налічує 13 депутатів. Засідання Президії проводимо перед кожним пленарним засіданням районної ради.  Саме президія є погоджувальним центром при формуванні порядку денного пленарних засідань та проектів рішень, які виносяться на розгляд ради,.  В ході обговорення на президії напрацьовувалась єдина думка з кожного питання, при необхідності вносились зміни та корективи до порядку денного сесії

В районній раді утворено та працює 7 постійних комісій. 

 . Свою діяльність вони здійснюють відповідно до затвердженого районною радою Положення про постійні комісії районної ради, Регламенту та Плану роботи районної ради. Вдячний депутатам районної ради  за добросовісне ставлення до виконання своїх громадських обов’язків, за плідну роботу в постійних комісіях. Особливо хочу подякувати голові постійної комісії з питань  управління та розпорядження об’єктами комунальної власності району Маширу О.І. та з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції, розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації, європейської інтеграції та інформаційної політики Недолузі Л.М. 

         Протягом року проводилися і спільні засідання постійних комісій. Проведено 2 таких засідання, розглянуто 27 питань.

         Саме в комісіях розглядаються різноманітні і актуальні питання життєдіяльності територій, в них формуються пропозиції і нові ідеї, вивчається стан справ в різних галузях, вносяться рекомендації з усіх напрямків діяльності ради, відпрацьовуються проекти рішень.   

 Станом на сьогодні в районній раді  восьмого скликання діє  8 фракцій.

  • створена фракція «Ніжинщина» - керівник – Красніков Сергій Олександрович (Всі члени фракції політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» вийшли з її складу).

Основна робота ради полягає у прийнятті рішень та контролі за їх виконанням.

Відповідно до положень статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» основною формою роботи ради є проведення сесій.

         Через повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України  пленарне засідання  24.02.2022 р. довелося перенести.

Відтак за звітний період районною радою скликано 5 пленарних засідання, проведено чотири, на яких розглянуто 41 питання, прийнято 38 рішень.

         Питання, які виносяться на розгляд пленарних засідань ради це – планові питання, а також питання, внесені за рекомендаціями постійних комісій та Президії районної ради, депутатами, начальником районної військової адміністрації, депутатськими фракціями.

         Пріорітетними напрямами нашої роботи були:

  • прийняття та внесення змін до раніше прийняття районних Програм по різним напрямках життєдіяльності району;
  • забезпечення належного контролю за ефективним управлінням комунальним майном, що знаходиться спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району;
  • внесення змін до рішень щодо передачі в комунальну власність територіальних громад закладів освіти, культури, медицини;
  • контроль за виконанням районного бюджету.
  • контроль за результатами розгляду звернень депутатів районної ради до Президента України, Верховної Ради України, центральних органів виконавчої влади та народних депутатів по актуальним питанням життєдіяльності району.  

         Протягом 2022 року діяли районні програми, затверджені рішеннями районної ради.

-  Програма економічного і соціального розвитку району на 2022 рік.

- Програму організації та розбудови територіальної оборони в Ніжинському районі на 2021-2022 роки.

- Районна програма розвитку комунальної установи Ніжинської районної ради "Трудовий архів Ніжинського району" на 2021-2022 роки.

- Районна програма діяльності Ніжинської районної організації ветеранів війни і праці «Ветеран-2022».

-Програма діяльності громадської організації «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану-2022».

- Про затвердження Програми висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування у засобах масової інформації на 2022 рік.

- Про затвердження районнної Програми відзначення державних та професійних свят, ювілейних дат, заохочення за заслуги перед Ніжинським районом, здійснення представницьких та інших заходів на 2022 рік.

 -. Районна Програма передачі нетелей багатодітним сім’ям, які проживають у сільській місцевості Ніжинського району, на 2021-2027 роки.

-Районна Програма підтримки індивідуального будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2021-2027 роки.

- Районна Програма «Ніжинщина для дітей» на 2021-2025 роки.

Ряд районних Програм затверджені в 2022 році, до деяких з них вносилися зміни, а саме на 12 сесії 31.08.2022 року:

  • внесені зміни до Програми організації та розбудови територіальної оборони в Ніжинському районі на 2021-2022 роки»;
  •  затверджена Програма забезпечення своєчасного та якісного надання послуг по соціальному захисту населення Ніжинського району в умовах воєнного стану на 2022 рік;
  • затверджена Програма забезпечення виконання рішень судів на 2022-2023 роки по управлінню соціального захисту населення Ніжинської районної державної адміністрації Чернігівської області.

  Депутатські звернення 

В звітному періоді районною радою 8 скликання  прийнято  звернення  депутатів  Ніжинської  районної ради до Президента України, міністра внутрішніх справ України, Генерального прокурора України з вимогою сприяти негайному, повному та неупередженому розслідуванню кримінального провадження (про пошкодження майна депутата Шкарупи М.С.). 

Крім того підтримано звернення депутатів фракції політичної партії «Європейська солідарність»Ніжинської районної ради Чернігівської області до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Конституційного Суду України щодо діяльності УПЦ (МП).

Управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району

Одним із напрямів в роботі районної ради є питання управління та утримання об’єктів спільної власності територіальних громад району.

  Тривалий час не вирішеним залишалося питання щодо передачі КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради  до однієї з громад району. Протягом звітного року проєкт рішення щодо передачі районної лікарні двічі виносили на розгляд сесії, однак думки депутатів розділялися. Тісно співпрацюючи з районної державною адміністрацією, міською та сільськими територіальними громадами, злагодженій роботі профільної комісії районної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту, вивчивши пропозиції керівників територіальних громад, фінансові розрахунки медзакладу, депутати дійшли до порозуміння. На попередній сесії районною радою було прийнято  рішення про передачу КНП  «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради  до комунальної власності Ніжинської  територіальної громади.

 На сьогодні в комунальної власності Ніжинського району залишились в основному будівлі та споруди в м.Ніжині за адресами: Покровська,9, Батюка,5а, Кушакевичів, 12, Думська,3а, пров.Ветеринарний,2 б та гаражи по вул. Богуна,16. А також адміністративна будівля в м.Носівка за адресою вул.Центральна,13 та комплекс нежитлових будівель за адресою м.Носівка, Мринський шлях,26 та земельна ділянка площею 0,4929. Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району, управління яким здійснює районна рада щороку уточнюється.

Економічні основи місцевого самоврядування перебувають в залежності від ефективного управління комунальним майном. Одним з пріоритетів в роботі районної ради є забезпечення управління об’єктами комунальної власності.  На виконання норм Закону України  “Про оренду  державного та комунального майна” процес укладання договорів відбувається через відкриті аукціони, у разі включення об’єктів оренди до Переліку першого типу. Тому, одним із основних напрямів роботи було саме організація та проведення електронних аукціонів. Таких аукціонів протягом 2022 року проведено 16.

Нежитлові приміщення віднесені до Переліку другого типу передані в оренду без проведення аукціону:  ГО «Полігранос», Кватирно-експлуатаційному відділу м.Чернігів Міністерства оборони України.

Сума коштів, яка надійшла від оренди комунального майна району за  2022 року   складає 600 тис. грн.

         В цьому році разом з лікарнею ми передали і орендарів до міської ради. А це біля 140 тис. доходів від оренди. Але ми взяли зобов’язання отримати не менше 800 тис. грн від оренди комунального майна, з яких 400 тис. військова адміністрація направить на забезпечення військових.

         Разом з тим, було прийнято рішення «Про надання права на викуп орендованого майна» відповідно до статті 18 Закону України Про приватизацію державного та комунального майна».

 Організація роботи виконавчого апарату ради

Протягом звітного періоду Ніжинська районна рада   отримала   листів від органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, підприємств та організацій різних форм власності.

         Загальна кількість вихідної кореспонденції   склала  ­­­­­­­209.  Загальна кількість вхідної*- 333.  

За звітний період підготовлено та видано 145 розпоряджень, з  них:

78- розпорядження з питань основної діяльності районної ради,      

61- з кадрових питань,

 6 -спільних розпоряджень  з Ніжинською районною державною адміністрацією.

Робота щодо звернень громадян  здійснюється за двома форматами: особистий прийом громадян та робота з письмовими зверненнями, заявами, скаргами.

З початку року на адресу Ніжинської районної ради надійшло 39 письмових звернень громадян, з них 3– колективних.  Питання, що порушувалися у зверненнях стосувались:

  • питання транспортного сполучення на території Ніжинського району;
  • надання правової та матеріальної допомоги;
  • щодо надання гуманітарної допомоги;
  • щодо передачі КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради;
  • щодо застосування справедливих графіків відключення електроенергії.;
  • інші.

В перші два місяці вторгнення ворога дзвінки були постійно.

Кожне звернення, що надійшло до районної ради було належним чином розглянуто.

Голова районної ради,   щоденно здійснював особистий прийом громадян без обмежень в днях прийому та годинах.

Склад та робота виконавчого апарату  Ніжинської районної ради

Наразі в районній раді працює всього 6 – працівників, з них 5 посадові особи.

         Всі ми належним чином здійснювали забезпечення діяльності районної ради, постійних комісій, президії районної ради, забезпечували взаємодію з органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування. Спільно з депутатським корпусом працювали над підготовкою пленарних засідань та засідань постійних комісій, попередньо вивчали стан справ з обговорюваних  проблем, відпрацьовували проекти рішень.

Після реорганізації районних рад ліквідованих районів значна увага приділена припиненню діяльності районних рад.

Працівники не тільки виконують свої посадові обов’язки, а і систематично працюють над вдосконаленням своїх професійних навичків, приймаючи  участь у онлайн-навчаннях та нарадах

 Протягом 2022 року Ніжинську районну раду не оминула претензійна робота.  Районна рада виступала у ролі відповідача в адміністративних справах за позовами посадових осіб місцевого самоврядування Бобровицької та Борзнянської районних рад сьомого скликання щодо нарахування та виплати середньої заробітної плати,   яку вони одержували на виборних посадах.

 На виконання рішень судів апеляційної інстанції по вищезазначеним адміністративним справам додаткове фінансове навантаження на бюджетні призначення для райради в 2022 році склали 362 035 тис. грн..

Разом з тим, мало місце незаконне притягнення до адміністративної відповідальності депутата нашої ради за корупційне правопорушення за с. 172-7 ч.2 КпАП України. Лише за рішенням Чернігівського апеляційного суду було прийняте законне та справедливе рішення, яким депутата було виправдано, справу закрито за відсутністю ознак правопорушення.

Українська асоціація районних та обласних рад

В звітному році  продовжувалася робота Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад, членом якої є Ніжинська районна рада.  Як голова райради і член правління асоціації неодноразово приймав участь у нарадах з керівниками центральних органів виконавчої влади,головами профільних комітетів Верховної Ради України.

Постійно  проводяться онлайн-наради асоціації, активним учасником  є і наша рада. Одним із основних та актуальних питань таких нарад є реформа медичної галузі. Програма «Ветеран», яку презентувало  Міністерство в справах ветеранів та асоціація районних та обласних рад.

Популяризація ролі органів місцевого самоврядування серед населення

Основним інструментом для висвітлення діяльності районної ради та забезпечення доступу до публічної інформації є вебсайт районної ради.   Для охоплення інформацією більшої частини населення працює також вебсторінка районної ради на Facebook. 

Однак, в умовах воєнного стану наповнення сайту інформацією відбувається з урахуванням змін та вимог  чинного законодавства України.

 З метою  висвітлення діяльність Ніжинської  районної  ради в друкованих засобах масової інформації  районна рада співпрацює з ТОВ «Редакція газети   «Свідомий погляд», яка вже охоплює Ніжин та бувші Носівсбький та Ніжинський райони.

 Практика студентів

Відповідно до звернень керівників навчальних закладів  в Ніжинській  районній  раді  постійно проходять навчальну практику студенти.  

          Ніжинська  районна  рада, як  база  практики, створює  всі  необхідні  умови для  виконання здобувачами  вищої  освіти програм  практики.

  Підсумовуючи свій звіт, хочу подякувати депутатам районної та обласної рад, головам територіальних громад, військовій державній адміністрації, керівникам підприємств, правоохоронних органів за непросту роботу в реаліях воєнного часу. Дякую за ваш патріотизм та непохитну громадянську позицію.

      Віримо, що скоро Україна здобуде очікувану перемогу .  Попереду у нас ще великий обсяг завдань щодо відновлення та розвитку Ніжинщини. Головне – знайти нові підходи і шляхи вирішення наболілих проблем. Запорукою цьому була і є тісна співпраця районної ради, районної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування району і, звичайно ж, бажання всіх депутатів районної ради працювати в ім’я добробуту жителів нашого району.

         Тримаймося! Ми – сильні! Ми – Україна! Разом до перемоги!Слава Україні

Дякую за увагу!

Пояснювальна записка

до рішення районної ради « Про звіт голови районної ради за 2022 рік»

 Діяльність районної ради, її органів та посадових осіб місцевого самоврядування ради здійснюється лише в межах повноважень та норм,  визначених чинним законодавством України а саме: Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», а також Регламенту районної ради.

Голова районної ради звітує перед радою про свою діяльність не менше одного разу на рік відповідно до частини 17 пункту 6 статті 55 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

         Рішення не є нормативно-правовим актом.

 

2.Про звіт про виконання районного бюджету Ніжинського району за 2022 рік.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

10 березня 2023 року

       м. Ніжин

Про звіт про виконання

районного бюджету

Ніжинського району за

2022 рік

Заслухавши та обговоривши звіт начальника фінансового відділу Ніжинської районної державної адміністрації Світлани Алемші про виконання районного бюджету за 2022 рік, відповідно до пункту 4 статті 80 Бюджетного кодексу України, керуючись пунктом 17 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

Затвердити звіт про виконання районного бюджету за 2022 рік:

- по доходах у сумі 7529128,56 грн., в тому числі по доходах загального фонду районного бюджету у сумі 7507276,32 грн. та по доходах спеціального фонду районного бюджету у сумі 21852,24 грн.;

- по видатках у сумі 7710566,36 грн., в тому числі по видатках загального фонду районного бюджету у сумі 7470090,22  грн. та по видатках спеціального фонду районного бюджету у сумі 240476,14 грн.

Голова районної ради                                                                                    Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

 

3. Про затвердження районної програми розвитку комунальної установи Ніжинської районної ради "Трудовий архів Ніжинського району" на 2023-2024 роки.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

 

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про затвердження районної програми

 розвитку комунальної установи Ніжинської

районної ради «Трудовий архів Ніжинського

району» на 2023-2024 роки

         Керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

  1. Затвердити районну програму розвитку комунальної установи  Ніжинської районної      ради  «Трудовий архів Ніжинського району» на 2023-2024 роки (додається).
  2. Директору комунальної  установи Ніжинської районної      ради  «Трудовий архів Ніжинського району» Мамаєнко Л.М. забезпечити виконання заходів, передбачених Програмою.
  3. Фінансовому відділу  районної державної адміністрації здійснювати фінансування програми відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету, субвенцій міської, селищної та сільських рад в межах кошторисних призначень на рік .
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності та соціально-економічного розвитку району.

Голова районної ради                                                                                         АнатолійКРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

 

РАЙОННА ПРОГРАМА

розвитку комунальної установи Ніжинської районної ради

 Трудовий архів Ніжинського району  на 2023-2024 роки

Загальна частина

          Комунальна установа Ніжинської районної ради «Трудовий архів Ніжинського району» створена Ніжинською районною радою  для централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документоведення службових, трудових або інших правовідносин юридичних і фізичних осіб та інших архівних документів, що не належать до Національного архівного фонду.

Обґрунтування Програми

         У зв’язку з ліквідацією та реорганізацією підприємств і організацій різних форм власності постає питання щодо забезпечення збереження соціально-значущих документів тимчасового зберігання, що утворилися в результаті їх діяльності та є підґрунтям для забезпечення прав та законних інтересів громадян.

         Програма збереження архівних фондів на 2023-2024 роки розроблена відповідно до ч.2 ст.43, ч.4 ст.60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.29  Закону України « Про  Національний архівний фонд та архівні установи» (зі змінами та доповненнями), Положення про умови зберігання архівних документів, затвердженого наказом Державного комітету архівів України від 15.01.2003 року № 6 і спрямована на збереження архівних документів та на реалізацію рішення районної ради від 14.04.2009 року «Про створення комунальної установи «Трудовий архів Ніжинського району».

        Реалізація даної Програми забезпечить вирішення невідкладних проблем подальшого розвитку архівної справи в районі. 

Мета та основні завдання Програми

         Мета Програми полягає у вирішенні пріоритетних завдань щодо забезпечення збереження архівних документів, їх примноження та використання, задоволення соціальних потреб громадян.

         Основними завданнями районної Програми є:

  • зміцнення матеріально-технічної бази трудового архіву для створення належних умов   гарантованого збереження документів;
  • забезпечення потреб населення у своєчасній видачі довідок про трудовий стаж та заробітну плату;
  • створення умов  для більш ефективного впровадження інформаційних технологій;
  • приведення діловодства у відповідність з чинним законодавством, забезпечити зберігання та використання в соціально-правових цілях документів особового складу;
  • забезпечення розвитку інфраструктури архівної галузі ( проведення капітальних і поточних ремонтів трудового архіву, розширення площ  сховищ ).
  •  

Очікувані результати

Виконання Програми:

  • створення умов для гарантованого зберігання документів;
  • забезпечення повного захисту документів з особового складу;
  • зміцнення матеріально-технічної бази трудового архіву;
  • задоволення у необхідних обсягах потреб громадян в інформації;
  • запровадження в роботі сучасних інформаційних технологій.

                                                                     Організація виконання Програми

           Виконавцем Програми є  комунальна установа Ніжинської районної ради «Трудовий архів Ніжинського району» .

Фінансування  Програми

 Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету в межах кошторисних призначень на рік,    затверджених рішенням сесії районної ради, субвенцій міської, селищної та сільських рад, коштів установ, організацій, підприємств, платних послуг, наданих архівною установою, спонсорських коштів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Інформативне забезпечення Програми

Директору комунальної установи Ніжинської районної ради «Трудовий архіву Ніжинського району» щорічно звітувати про виконання Програми на засіданні постійної депутатської комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку району та комунальної власності.

Директор комунальної установи

Трудовий архів Ніжинського району                                                                                         Лариса МАМАЄНКО

                                                                                                 Додаток

                                                                                                                 до програми розвитку 

                                                                                                                 комунальної установи

Перелік  заходів, обсяги та джерела фінансування районної Програми розвитку трудового архіву Ніжинського району на 2023р.

Найменування заходу

Відповідальні за виконання

Строк виконання

Орієнтований обсяг фінансування,

тис.грн.

Джерела фінансування

Заробітна плата

Нарахування

Комунальна установа Трудовий архів Ніжинського району

 

248,40

   55,00

Районний бюджет,субвенцій міської,селищної і сільських рад

Комунальні послуги (теплопостачання 95кв.м, електроенергія, водопостачання

Комунальна установа Трудовий архів Ніжинського району

 

   25,00

Районний бюджет,субвенцій міської,селищної і сільських рад

Інші видатки (ремонт оргтехніки, заправка картриджа, канцтовари, конверти і марки)

Комунальна установа Трудовий архів Ніжинського району

 

   10,00

Районний бюджет,субвенцій міської,селищної і сільських рад

Директор комунальної установи

Трудовий архів Ніжинського району                                                                                Лариса МАМАЄНКО

Пояснювальна записка

до рішення Про затвердження районної програми  розвитку комунальної установи Ніжинської районної ради «Трудовий архів Ніжинського району» на 2023-2024 роки

        Рішення подається у відповідності до норм чинного законодавства,
а саме пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

  Мета Програми полягає у вирішенні пріоритетних завдань щодо забезпечення збереження архівних документів, їх примноження та використання, задоволення соціальних потреб громадян.

Реалізація даної Програми забезпечить вирішення невідкладних проблем подальшого розвитку архівної справи в районі. 

Фінансування Програми здійснюється відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету в межах кошторисних призначень на рік,    затверджених рішенням сесії районної ради, субвенцій міської, селищної та сільських рад, коштів установ, організацій, підприємств, платних послуг, наданих архівною установою, спонсорських коштів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

         Рішення не є нормативно-правовим актом.

 

4. Про затвердження програми забезпечення діяльності громадської організації "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану" на 2023 рік.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

 

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про затвердження Програми діяльності

 громадської організації «Ніжинська

міськрайонна організація ветеранів

Афганістану» на 2023 рік

          Розглянувши подання голови громадської організації  «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану з метою консолідації зусиль ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, керуючись пунктом 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

1. Затвердити районну Програму діяльності громадської організації «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» на 2023 рік (додається).

2. Рекомендувати територіальним громадам Ніжинського району передбачити кошти на реалізацію заходів Програми.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності та соціально-економічного розвитку району.

Голова районної ради                                 Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

 

   ЗАТВЕРДЖЕНО:

                       рішенням чотирнадцятої сесії    

                                                                                  Ніжинської районної ради

                       від 10 березня  2023 року

                                                                               

П Р О Г Р А М А

 

забезпечення діяльності

ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ

«Ніжинська міськрайонна організація

ветеранів Афганістану» на 2023 рік

                                            

м. Ніжин – 2023 рік

І. Паспорт Програми

1.

Ініціатор розроблення програми

 Ніжинська районна рада, територіальні громади.

2.

Розробник програми

Громадська організація"Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану", територіальні громади.

3.

Відповідальний виконавець програми

Громадська організація"Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану", територіальні громади.

4.

Підстави для розробки програми

Закони України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про реабілітацію інвалідів в Україні” та “Про громадські об’єднання”

5.

Учасники програми

Громадська організація "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану", територіальні громади.

6.

Термін реалізації програми

2023 рік

7.

Перелік бюджетів,

які беруть участь у виконанні програми

Бюджети територіальних громад м.Ніжин, с.Вертіївка, с.Крути, с.Лосинівка, с.Талалаївка

8.

Загальний обсяг коштів, тис.грн

                           135,00

ІІ. Загальні положення

        ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану" (далі – Організація) є громадською організацією, яка об’єднує у своїх рядах громадян, що мають статус ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України .   

        Свою діяльність Організація здійснює на основі принципів законності, демократії, гласності, доброчинності, при широкій активності, чесності і порядності її членів, у тісному контакті та взаємодії з органами місцевого самоврядування, організаціями ветеранів війни та іншими зареєстрованими об’єднаннями громадян у відповідності з Конституцією України, чинним законодавством.

        Основні засади державної політики щодо ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, та інших категорій населення передбачені законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Указом Президента України від 18.03.2015 року №150/2015  «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та іншими  законодавчими актами з цих питань і спрямовані на вирішення найважливіших проблем розвитку та діяльності громадської організації, на захист прав і свобод, задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів їх членів, а також на формування в суспільстві гуманного, шанобливого ставлення до цих категорій населення та створення сприятливих умов для повноцінного способу життя, надання їм допомоги.

          Актуальність цієї Програми обумовлена зростанням ролі громадських організацій в державі, вдосконаленням системи забезпечення та механізму їх діяльності, підвищенням їх ролі та авторитету щодо участі у громадському житті.

ІІІ. Мета і  завдання програми

       Метою Програми є вирішення найважливіших проблем розвитку та діяльності громадської організації згідно з їх статутною діяльністю, захист законних прав і свобод, задоволення економічних, соціальних та культурних інтересів їх членів.

     Організація для виконання поставленої мети у встановленому порядку здійснює такі завдання:

посиленні уваги до потреб цих категорій населення, забезпеченні належного соціального захисту та задоволення їх життєвих потреб;

створенні у суспільстві атмосфери співчуття, підтримки та поважного ставлення до даних категорій громадян;

залученні спонсорської допомоги підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

поліпшенні їх умов проживання, наданні адресних допомог потребуючим громадянам;

забезпеченні ефективної роботи  громадської організації для виконання статутних завдань;

здійсненні патріотичного, морального та трудового виховання молоді на кращих традиціях життя та діяльності старшого покоління;

          зростання активності та кількості громадян і громадських організацій, залучених до процесу розвитку громади ;

         здобуття та/або розширення досвіду громадської організації з вказаних у Програмі напрямів співпраці, поліпшення організаційної і фінансової спроможності останніх.

    посилення уваги до потреб ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та інших категорій громадян, турбота про них, забезпечення належного їх соціального захисту;

створення їм сприятливих умов для підтримки  здоров’я  та  активного життя;

         задоволення їх життєвих потреб, покращення добробуту;

    розширення контактів громадської організації з молоддю з метою її патріотичного виховання та шанобливого ставлення до ветеранів війни та праці і інших категорій населення.

ІV. Перелік завдань і заходів програми

Програма містить перелік завдань та заходів щодо надання соціальної підтримки ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та інших категорій громадян.

Зокрема, Програма охоплює заходи щодо соціальної адаптації, психологічної реабілітації, соціального захисту ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та членів їх родин, надання грошової допомоги.

Виконання завдань та заходів Програми дасть змогу:

  • відновити та попередити розлади здоров’я та травми, отримані внаслідок травм функцій, оптимально реалізувати фізичний та соціально-психологічний потенціал ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України;
  • створити та розвинути ефективну систему національно-патріотичного виховання;
  • підвищити рівень конкурентоспроможності та зайнятості ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України, а також матеріально підтримати у період відсутності постійної роботи;
  • знизити показник порушень роботодавцями трудового законодавства;
  • надати фінансову підтримку та правову допомогу ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та членам їх сімей.

3 огляду на вищевказане, актуальність розроблення і прийняття цієї Програми зумовлена необхідністю забезпечення комплексної підтримки та охоплення соціальним супроводом зазначеної категорії громадян, інформаційно-правової допомоги, здійснення заходів щодо відновлення їхнього психоемоційного стану, соціальної адаптації та повернення до активного громадського життя у цивільному середовищі.

Члени Організації здійснюють прийом відвідувачів. Ведуть облік їх звернень, скарг, пропозицій, які розглядаються та вирішуються спільно з Ніжинською районною радою, Ніжинською райдержадміністрацією, її управліннями, відділами та міськими, сільськими, селищними радами.

V. Джерела фінансування програми

Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюється за рахунок коштів об’єднаних територіальних громад , згідно з кошторисом Програми забезпечення діяльності Громадської організації "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану" на 2023 рік, що додається, а також спонсорської допомоги.

VІ. Очікувані результати

Реалізація Програми має забезпечити соціальну адаптацію, психологічну реабілітацію, соціальний захист ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та членів їх родин, виховання високих духовних якостей і патріотизму, громадянської відповідальності за долю українського народу та держави, а також шанобливого ставлення у суспільстві до ветеранів війни та праці, інвалідів, учасників, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів,  учасників та інвалідів антитерористичної операції та триваючої широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України та підвищення їх соціальної захищеності.

Голова ГО «НМОВА»                                                 Сергій  СТУПАК

Додаток 1

до Програми забезпечення діяльності Громадської організації

 "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану" на 2023 рік

КОШТОРИС

витрат на виконання Програми забезпечення діяльності

Громадської організації

" Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану "

на 2023 рік

Найменування витрат

2023 рік

Заробітна плата

130092 грн.

Придбання канцелярських товарів, квітів

5 000 грн.

Всього

135 092 грн.

 

Голова ГО «НМОВА»                                                 Сергій  СТУПАК

 

Пояснювальна записка

до рішення Про  затвердження Програми забезпечення діяльності Громадської організації «Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану» на 2023 рік

 Рішення подається у відповідності до норм чинного законодавства, а саме пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

       Метою Програми є вирішення найважливіших проблем розвитку та діяльності громадської організації згідно з їх статутною діяльністю, захист законних прав і свобод, задоволення економічних, соціальних та культурних інтересів їх членів.

Актуальність розроблення і прийняття цієї Програми зумовлена необхідністю забезпечення комплексної підтримки та охоплення соціальним супроводом зазначеної категорії громадян, інформаційно-правової допомоги, здійснення заходів щодо відновлення їхнього психоемоційного стану, соціальної адаптації та повернення до активного громадського життя у цивільному середовищі.

 Фінансування заходів, визначених Програмою, здійснюється за рахунок коштів об’єднаних територіальних громад , згідно з кошторисом Програми забезпечення діяльності Громадської організації "Ніжинська міськрайонна організація ветеранів Афганістану" на 2023 рік, що додається, а також спонсорської допомоги

Рішення не є нормативно-правовим актом.

5. Про затвердження плану роботи Ніжинської районної ради на І півріччя 2023 року.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

 

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про план роботи 

Ніжинської районної ради

Чернігівської області

на І півріччя 2022 року

З метою системного забезпечення діяльності районної ради в І півріччі 2022 року, керуючись пунктом 6 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,   керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

  1. Затвердити план роботи районної ради на І півріччя 2023 року (додається).
  2. Доручити Президії районної ради при необхідності вносити зміни до плану роботи ради.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії районної ради.                                           

Голова районної ради                                                        Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

Додаток

до рішення чотирнадцятої сесії  

Ніжинської районної ради

Чернігівської області

восьмого скликання

від 10 березня 2023 року

 

ПЛАН РОБОТИ

НІЖИНСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 1 півріччя 2023 року

1. Перелік основних питань для розгляду на пленарних засіданнях районної ради.

  1. Звіт голови районної ради .

Готують: Виконавчий апарат районної ради

  1. Звіт про виконання бюджету за 2022 рік

Готують: Фінансовий відділ райдержадміністрації,

Постійна комісія з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності та соціально-економічного розвитку району.

  1. Про хід виконання районних цільових програм.

Готують: райдержадміністрації

Постійні комісії  районної ради

  1. Про хід виконання депутатських запитів, рішень районної ради та зняття рішень з контролю.

Готують: Виконавчий апарат районної ради,

Постійна комісія з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції, розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації, європейської інтеграції та інформаційної політики

  1. Про заслуховування інформації  прокурора Ніжинського району про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території району

2. Основні питання, які плануються розглянути постійними комісіями на своїх засіданнях

Постійна комісія районної ради

з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності та соціально-економічного розвитку району

2.1. Про звіт голови постійної комісії з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності соціально-економічного розвитку та комунальної власності.

2.2. Про звіт про виконання районного бюджету за 2022 рік.

2.3. Про хід виконання районного бюджету на 2023 рік.

2.4. Виконання програм, затверджених Ніжинською районною радою.

Постійна комісія районної радиз питань агропромислового комплексу, земельних та майнових відносин

2.5. Про розгляд питань щодо погодження проектів землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населених пунктів Ніжинського району.                                                                                                                                                                                                                                                                            

2.6. Вивчення нового законодавства, нових Постанов КМУ.

Постійна комісія районної радиз питань охорони здоров’я та соціального захисту населення

2.7.  Про стан реалізації медичної реформи на території Ніжинського району.

2.8.  Про діяльність медичного закладу вторинного рівня.

2.9.  Виконання програм, затверджених Ніжинською районною радою.

Постійна комісія районної ради

з гуманітарної політики, освіти, культури, молодіжної політики, спорту та національного відродження

2.10. Про перспективи освітньої галузі. Підходи та організація навчального процесу в освітніх закладах Ніжинського району.

2.11. Перспективи розвитку туризму та рекреаційного потенціалу на території району.

Постійна комісія районної ради

з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції, розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації, європейської інтеграції та інформаційної політики

2.12. Про звіт про виконання районного бюджету за 2022 рік.

2.13. Про дотримання депутатами районної ради вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» щодо подання Декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та іншими особами до районної ради або кадрових служб за місцем роботи.

2.14. Про виконання депутатських запитів.

2.15. Про виконання Програми економічного та соціального розвитку району на 2023 рік.

2.16. Про стан дотримання чинного законодавства щодо соціального захисту ветеранів війни і праці, учасників АТО.

Постійна комісія районної ради

з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності

2.17. Про оренду нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад району.

2.18. Про ефективне використання об’єктів, що належать до спільної власності територіальних громад району.

Постійна комісія районної ради

з питань промисловості, підприємництва, архітектури, будівництва та розвитку інфраструктури

2.19. Про звіт про виконання районного бюджету за 2022 рік.

2.20. Про хід виконання районного бюджету на 2023 рік.

2.21. Виконання програм, затверджених Ніжинською районною радою.

3. Навчання, підвищення кваліфікації

Підвищення кваліфікації депутатів районної ради, як правило, забезпечується виконавчим апаратом районної ради шляхом надання роз’яснень, методично-довідкових матеріалів депутатам відповідної постійної комісії за тематикою та в термін згідно з пропозиціями постійної комісії.

4. Питання, пов’язані з депутатською діяльністю, виконанням депутатських повноважень

4.1. Організація і проведення «Єдиного дня депутата» у виборчих округах.

Щомісячно.

Голови постійних комісій, керівництво районної ради,

виконавчий апарат районної ради.

4.2. Узагальнення пропозицій і зауважень виборців, висловлених під час проведення «Єдиного дня депутата» у виборчих округах, доведення їх до виконавців для реалізації та інформування депутатів про вжиті заходи.

Постійно.

Виконавчий апарат районної ради.

4.3. Сприяння у допомозі виконання повноважень депутатів відповідно до затвердженої програми.

Постійно.

Виконавчий апарат районної ради

  1. Організаційні заходи, які проводитимуть

виконавчий апарат ради,

президія та постійні комісії районної ради

  1. Аналіз звернень Ніжинської районної ради до центральних органів влади та аналітика відповідей, що надходять.
  2. Робота із депутатськими запитами, узагальнення пропозицій і зауважень депутатів, висловлених на сесіях районної ради, доведення їх до виконавців для вжиття заходів щодо реалізації та інформування депутатів.
  3. Участь у діяльності робочих груп із підготовки питань для розгляду на пленарних засіданнях ради, у підготовці і проведенні сесій, засідань президії і постійних комісій районної ради.
  4. Участь у підготовці та проведенні навчання депутатів районної ради та посадових осіб місцевого самоврядування.
  5. Розгляд листів, заяв, скарг громадян із питань роботи органів місцевого самоврядування за дорученням голови районної ради.
  6. Проведення заходів щодо удосконалення форм і методів організаційного, правового, інформаційного та аналітичного забезпечення діяльності районної ради, її органів, депутатів.
  7. Оприлюднення інформації про діяльність районної ради та прийняті рішення на офіційному сайті районної ради, та інших ЗМІ.
  8. Взаємодія з місцевими радами та їх органами

6.1.  Співпраця з територіальними громадами на території Ніжинського району.

  1. Виїзні заходи

Засідання Президії та постійних комісій районної ради із питань вивчення діяльності та досвіду роботи підприємств, організацій, установ та закладів району з відвідуванням господарюючих суб’єктів та бюджетних установ здійснюється за окремими планами і в порядку, затвердженими розпорядженням голови районної ради.

Керуючий справами

виконавчого апарата                                                        Олена ПРИЩЕПА

 

Пояснювальна записка

до проєкту рішення районної ради « Про затвердження плану роботи Ніжинської районної ради на І півріччя 2023 року»

 Важливою складовою забезпечення системності і змістовності діяльності роботи ради є її планування.

Відповідно до п.6 ч.1 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затвердження плану роботи та заслуховування звіту про його виконання відбувається виключно на пленарних засіданнях ради. Відповідно до Регламенту Ніжинської районної ради  план затверджується на півріччя.

Рішення не є нормативно-правовим актом.

 

6. Про затвердження переліку обєктів спільної власності власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району.

                           Україна                             

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

10 березня  2023 року

м. Ніжин

Про затвердження переліку  

об’єктів спільної власності

територіальних  громад сіл, селищ,

 міст Ніжинського району

З метою здійснення належного контролю за використанням об’єктів  спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району, керуючись пунктом 20 частини 1 статті 43, статтею 60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні», рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради,  районна рада вирішила:

  1.  Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району затвердити станом на 10 березня 2023 року (додається).
  2.  Визнати таким, що втратило чинність рішення дев’ятої сесії  районної ради восьмого скликання від 23 грудня 2021 року «Про затвердження переліку комунального майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада».
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності.

Голова районної ради                                  Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

 Додаток  

   до рішення чотирнадцятої сесії

   районної ради восьмого скликання

                                                                          від 10 березня 2023 року

ПЕРЕЛІК ОБ’ЄКТІВ

спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст

 Ніжинського району

станом на 10.03.2023 року              


п/п

Назва  об’єкта

Юридична адреса об’єкта

  1.  

Автогараж, огорожа

16600, м. Ніжин, вул. Богуна, 16

  1.  

-Нежитлові адміністративні приміщення

-ганок

-хвіртка

-ворота

-огорожа

-огорожа

16600, м. Ніжин, вул. Покровська, 9

  1.  

 Адміністративна будівля: 1,2 поверхи, частково 4 й поверх, підвал

16600, м. Ніжин, пл. ім..Івана Франка, 1

  1.  

Майно районної ради,

транспортні засоби - 2:

  • автомобіль ВАЗ – 31105 (1)
  • автомобіль ГАЗ 3110 (1)

 

16600, м. Ніжин, пл. ім.. Івана Франка, 1

  1.  

Ніжинська районна державна адміністрація:

  • будівля
  • гараж
  • огорожа
  • вбиральня

16600, м. Ніжин, вул. Батюка, 5а

  1.  
  • Адміністративна будівля
  • гараж
  • огорожа

16600, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 12

  1.  

 - Адміністративна будівля

- гараж цегляний

- гараж металевий

- вбиральня

- огорожа металева

-сарай цегляний

16600, м. Ніжин,   пр. Ветеринарний,2-Б

  1.  

 -Адміністративна будівля

  • прибудова №1
  • прибудова №2
  • прибудова №3
  • прибудова №4
  • прибудова №5
  • тамбур
  • вхід в підвал
  • прибудова №6
  • ганок №1
  • ганок №2
  • підвал
  • склад
  • фотолабораторія
  • гараж
  • оглядова яма
  • ГСМ
  • майстерня
  • вбиральня
  • огорожа №1
  • огорожа №2

ворота

16600, м. Ніжин. вул. Думська, 3-а

  1.  

Лустівський фельдшерський  пункт

-Будівля фельдшерського пункту

с.Лустівка, вул..Пушкіна,2

  1.  

Адміністративна будівля

м.Носівка, вул..Центральна,13

  1.  

-Адміністративна будівля

-Гараж

м.Носівка, вул..Мринський шлях,26

  1.  

Земельна ділянка, 0,4929 га

м.Носівка, вул..Мринський шлях,26

               

Керуючий справами                                                              

районної ради                                                                          Олена ПРИЩЕПА

 

Пояснювальна записка

до проєкту рішення районної ради « Про затвердження переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району»

. Відповідно до п. 20 ч.1 ст. 43, ст. 60 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні» районні радив установленому законом порядку вирішують питання щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних рад.

         У зв’язку з передачею КНП «Ніжинська центральна районна лікарня» Ніжинської районної ради Чернігівської області до комунальної власності Ніжинської територіальної громади з Переліку виключені нежитлові приміщення лікарні.

Разом з тим, перелік доповнено. Включено земельну ділянку, яка передана до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Ніжинського району у зв’язку з реорганізацією Носівської районної ради шляхом приєднання до Ніжинської районної ради.

 

7. Про внесення змін до Переліків обєктів нерухомого майна першого та другого типів.                                                                           

                                              Україна                                             

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про внесення змін до Переліків об’єктів

нерухомого майна першого та другого типів  

Відповідно до частини 5,7 статті 6, статті 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», керуючись частиною 5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  з метою ефективного використання комунального майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада,  керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

1. Виключити об’єкт оренди з Переліку першого типу, включивши до Переліку другого типу

1.1       нежитлове приміщення (гараж) загальною площею 32,8 кв. м., корисною площею 32,8 кв. м., що знаходиться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 12.

  2. Виключити об’єкти оренди з Переліку другого типу, включивши до Переліку  першого типу:

2.1 нежитлові приміщення загальною площею 55,28 кв. м., корисною площею 45,5 кв. м., що знаходяться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 12.

  3. Виконавчому апарату Ніжинської районної ради забезпечити проведення електронного аукціону з передачі майна в оренду, включеного до Переліку першого типу.

  4.Надати згоду на передачу в суборенду майна включеного до Переліку першого типу.

  5.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності.

Голова районної ради                                                                                  Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

                                                                   ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення районної ради « Про внесення змін до Переліків обֹєктів

нерухомого майна першого та другого типів»

 1. Нежитлове приміщення (гараж) загальною площею 32,8 кв. м., корисною площею 32,8 кв. м., що знаходиться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 1 перебувало в оренді Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області. Відповідно до поданої заяви про дострокове розірвання Договору оренди, було включене до Переліку першого типу. Однак, заява про дострокове розірвання договору оренди була відкликана орендарем, тому об’єкт належить до Переліку другого типу.

2. Договір оренди на нежитлові приміщення загальною площею 55,28 кв. м., корисною площею 45,5 кв. м., що знаходяться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 12 достроково розірваний за заявою орендаря.  Для подальшої передачі приміщень в оренду на аукціоні необхідно включити їх до Переліку першого типу.

Включення об’єкта до Переліку відповідного типу потребує прийняття  відповідного рішення.

 

8. Про надання згоди на суборенду комунального майна.

                                              Україна                                              

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про надання згоди на суборенду

нерухомого майна  

Відповідно до статті 22 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», пункту 169 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. №483, керуючись частиною 5 статті 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради,  районна рада вирішила:

1. Надати згоду орендарю передати в суборенду орендоване майно:

- нежитлові приміщення загальною площею 28,12 кв. м., корисною площею 21,2 кв. м., що знаходяться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, вул. Кушакевичів, 12;

- нежитлове приміщення загальною площею 18,61 кв. м., корисною площею 14,1 кв. м., що знаходиться за адресою: Чернігівська область, м. Ніжин, пров.. Ветеринарний, 2 б.

 2. Виконавчому апарату Ніжинської районної ради перевірити інформацію про суборендаря на відповідність вимогам законодавства та забезпечити оприлюднення договорів суборенди в електронній торговій системі.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності.

Голова районної радиАнатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

Пояснювальна записка

до проєкту рішення районної ради « Про надання згоди на суборенду комунального майна »

Відповідно до статті 22 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», пункту 169 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. №483          орендар має право за письмовою згодою орендодавця передати в суборенду орендоване ним майно.

  Орендодавець у такій письмовій згоді зазначає, що вона надається переможцю електронного аукціону з передачі майна в оренду.

  Такий орендар протягом трьох робочих днів з моменту укладення договору суборенди зобов’язаний подати орендодавцю один примірник договору суборенди та інформацію про суборендаря в обсязі, визначеному частиною третьою статті 13 Закону «Про оренду державного  та комунального майна». 

Орендодавець протягом п’яти робочих днів з дати його отримання перевіряє інформацію про суборендаря на відповідність вимогам Закону та оприлюднює договір суборенди в електронній торговій системі.

Надання орендарем майна в суборенду не звільняє його від виконання умов договору оренди.

 До договору суборенди обов’язково застосовуються положення договору оренди в частині прав орендодавця, балансоутримувача на доступ до об’єкта оренди з метою проведення його перевірки або огляду.

Договір суборенди повинен містити положення про набуття ним чинності не раніше дати його оприлюднення в електронній торговій системі.

 

 9. Про затвердження розпоряджень голови районної ради.

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

  10 березня  2023 року

     м. Ніжин

Про затвердження розпоряджень голови районної ради «Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна , управління яким здійснює  Ніжинська районна рада»

З метою раціонального використання комунального майна управління яким здійснює Ніжинська районна рада Чернігівської області, відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 03.06.2020 року № 483,  керуючись частиною 2 ст.43 та 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

  1. Затвердити розпорядження голови районної ради від 01.08.2022 року №38«Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада», від 05.09.2022 року№46«Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада», від 08.09.2022 року №49«Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада», від 14.10.2022року №64«Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада», від 17.02.2023 року №9 «Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна, управління яким здійснює Ніжинська районна рада» (додаються) .

2. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності.

Голова районної ради                                                                                     Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

Пояснювальна записка

до  рішення чотирнадцятої

сесії районної ради восьмого скликання

«Про затвердження розпоряджень голови районної ради «Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна , управління яким здійснює  Ніжинська районна рада»

       З метою раціонального використання комунального майна управління яким здійснює Ніжинська районна рада Чернігівської області, відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 03.06.2020 року № 483,  керуючись частиною 2 ст.43 та 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  головою районної ради своїм розпорядженням було затверджено протоколи електронних аукціонів з оренди майна.  Затверджуємо розпорядження голови від 01.08.2022 року №38,

 від 05.09.2022 року№46, від 08.09.2022 року №49, від 14.10.2022року №64, від 17.02.2023 року «Про затвердження протоколів електронних аукціонів з оренди майна , управління яким здійснюєНіжинська районна рада».

Рішення не є нормативно-правовим актом.

 

10. Про внесення змін до рішення четвертої сесії районної ради восьмого скликання від 26.02.2021 р. "про затвердження передавального акту балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів Носівської районної ради до правонаступника Ніжинської районної ради Чернігівської області".

Україна

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

  10  березня  2023 року

        м. Ніжин

Про внесення змін до рішення четвертої

сесії районної ради восьмого скликання

 від 26.02.2021 року «Про затвердження

передавального акту балансових рахунків,

матеріальних цінностей та активів

Носівської  районної ради до правонаступника

Ніжинської районної ради Чернігівської області»

З метою перереєстрації  транспортного засобу, враховуючи положення розділу V Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рішення  другої сесії восьмого скликання Ніжинської районної ради Чернігівської області «Про реорганізацію Носівської  районної ради шляхом приєднання до Ніжинської районної ради Чернігівської області» від 11 грудня 2020 року, керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради, районна рада вирішила:

  1. Внести зміни до рішення четвертої сесії районної ради восьмого скликання від 26.02.2021 року «Про затвердження передавального акту балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів Носівської районної ради до правонаступника Ніжинської районної ради Чернігівської області» , а саме: в додатку 1 передавального акту пункт 41 викласти в наступній редакції:

       «Транспортний засіб автомобіль ГАЗ 31105 581, інвентарний номер – 1051004, державний реєстраційний номер СВ0055АТ, технічний паспорт  САЕ 469394 шасі номер  X9631105081427530, рік випуску 2008, балансова вартість 0,00 (нуль) гривень.» 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію районної ради з питань бюджету та фінансів, інвестиційної діяльності та соціально - економічного розвитку району.

Голова районної ради                                                                            Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

Пояснювальна записка

до рішення Про внесення змін до рішення

четвертої сесії  районної ради восьмого скликання

від 26.02.2021 року «Про затвердження Передавального акту  балансових рахунків, матеріальних цінностей та активів Носівської районної ради до правонаступника Ніжинської районної ради Чернігівської області»»

 Рішення подається у відповідності до норм чинного законодавства, а саме Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з врахуванням змін внесеними Законом України від 17.11.2020 року № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій».

Відповідно до п.10 розділу 5 перехідних положень ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти, їх майно із спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним Кодексом України.

До проекту рішення додається додаток, що містить повну інформацію про транспортні засоби які передаються до Ніжинської районної ради.

Рішення не є нормативно-правовим актом.

 

         11. Про звіти депутатів Ніжинської районної ради восьмого скликання за 2022 рік                                                

НІЖИНСЬКА РАЙОННА РАДА

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

(чотирнадцята сесія восьмого скликання)

10 березня 2023 року

м. Ніжин

Про звіти депутатів Ніжинської

районної ради восьмого скликання

         Відповідно до статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», керуючись частиною другою статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуючись рекомендаціями спільного засідання Президії та постійних комісій районної ради,  районна рада вирішила:

1. Депутатам Ніжинської районної ради до 01 квітня 2023 року прозвітувати про свою роботу за 2022 рік та подати інформацію про звіт до виконавчого апарату районної ради.

2. Виконавчому апарату районної ради забезпечити оприлюднення інформації про звіти депутатів районної ради на офіційному веб-сайті Ніжинської районної ради.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію  районної ради з питань регламенту, депутатської етики, законності та запобігання корупції, розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації, європейської інтеграції та інформаційної політики.

Голова районної ради                                                                Анатолій КРАСНОСІЛЬСЬКИЙ

 

Пояснювальна записка

до рішення районної ради « Про звіти депутатів Ніжинської районної ради восьмого скликання»

Відповідно до статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»  депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. Рада визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями.

 Звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу.

   Рішення не є нормативно-правовим актом.