Як визначити розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?

27-03-2024
Пенсійний фонд інформує

Як визначається розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?

У разі настання страхового випадку, допомога по тимчасовій непрацездатності повністю або частково компенсує втрату заробітної плати.

Розмір такої допомоги залежить від страхового стажу застрахованої особи та виплачується як:

  • 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, зі страховим стажем до 3 років;
  • 60% – страховий стаж від 3 до 5 років;
  • 70% – страховий стаж від 5 до 8 років;
  • 100% – страховий стаж понад 8 років.

Допомога у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) також виплачується:

  • застрахованим особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • одному з батьків або особі, яка їх замінює, які доглядають хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»;
  • донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові»;
  • особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу.

Працівникам або гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті лікарняні виплачуються незалежно від страхового стажу, в розмірі суми заробітної плати (доходу), з якої фактично сплачено страхові внески.

 

Як онлайн оформити довідку про доходи пенсіонера через вебпортал електронних послуг ПФУ?

 

“Довідка про доходи пенсіонера” може знадобиться під час оформлення субсидії, для отримання пенсійного посвідчення, виїзду за кордон або переведення за кордон пенсійних виплат  тощо.

Отримати її можна через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Для цього потрібно зробити кілька кроків.

Крок 1. На вебпорталі Фонду (https://portal.pfu.gov.uaу правому верхньому кутку екрану натисніть кнопку “Вхід” та авторизуйтесь за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Крок 2. В особистому кабінеті на панелі зліва в розділі “Комунікації з ПФУ” оберіть  опцію “Запит на отримання електронних документів”.

         Крок 3. У вікні, що відкриється, з випадаючого списку оберіть той вид довідки, який вам потрібен: “Довідка про доходи пенсіонера”.

Крок 4. Заповніть усі обов’язкові поля форми, зазначте період, за який потрібно сформувати довідку, надайте дозвіл на передачу та обробку своїх персональних даних та натисніть кнопку “Відправити до ПФУ”.

Крок 5. Після того, як запит на отримання довідки надіслано, на екрані з’явиться відповідне повідомлення.

Крок 6. З результатами опрацювання заяви можна ознайомитися у розділі “Мої звернення” (на панелі зліва).

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області