Відкрито веломаршрут на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський»

30-06-2017
Подія

30 червня 2017 року небайдужі до велоспорту жителі Ніжинщини зібралися для офіційного відкриття веломаршруту на території Регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Нагадаємо, що за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівської обласної ради, Ніжинської районної ради та Ніжинської районної державної адміністрації на території району реалізується проект Європейського Союзу «ClimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Одним з напрямків проекту було передбачено створення регіонального ландшафтного парку на території Ніжинського району. І реалізований він був в травні 2015 року, коли обласна рада прийняла рішення про створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Зазначимо, що наприкінці 2016 року на території парку відкрито дві еколого-пізнавальні стежки – «Лісовий затишок» (біля с.Кукшин) та «Спадщина предків» (біля с.Мала Кошелівка). Нині єдиний парк такого типу на Ніжинщині набирає обертів та розвивається, тож сьогодні відбулася ще одна важлива подія – відкриття веломаршруту.

Із цієї нагоди з вітальним словом виступили голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, директор Представництва ПРООН в Україні пан Янтомас Хіемстра, менеджер Проекту ЄС "Clima East: Збереження та стале використання торфовищ", що впроваджується ПРООН, Василь Толкачов, директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Катерина Тканко, директор комунального закладу “Регіональний ландшафтний парк “Ніжинський” Ніжинської районної ради” Сергій Мельникович.

Додамо, що велотуризм в Україні - відносно новий вид активного відпочинку, однак його переваги очевидні - це можливість вирватися зі щоденної буденності, фізичні навантаження на свіжому повітрі і найголовніше - мобільність. Крім того, завдяки велосипеду можна подолати великі відстані, спостерігаючи безпосередньо за тим, що відбувається навколо вас.

Активну подорож учасники відкриття розпочали від площі ім.І.Франка та виїхали за межі міста Ніжина.

Веломаршрут являє собою маршрут, який бере початок з села Мала Кошелівка (від кафе «Лісова казка»), та пролягає через ділянку РЛП «Ніжинський», а саме через ботанічний заказник місцевого значення «Зайцеві сосни» (загальною площею 477 га).

Загальний пробіг склав 29 км, з яких: 18,5 км дорогою з асфальтовим покриттям (дорога направленням Ніжин – Мала Кошелівка), 4,5 км ґрунтовою дорогою та 6 км лісовою стежкою (веломаршрут).

Перший інформаційний ознайомчий стенд розміщений біля кафе «Лісова казка» с. Мала Кошелівка.

Учасники відкриття ознайомились із територією РЛП «Ніжинський», картою заказника, деталями маршруту та основними зупинками на трьох інформаційних стендах, що встановлені по ходу маршруту.

Веломаршрут також облаштований двома альтанками для перепочинку туриста. Встановлені 12 вказівників (з координатами та визначеними точками) тримали відвідувачів на маршруті та не давали заблукати. Тож велотуристи змогли зробити короткі зупинки біля стендів екологічного характеру.

Мандруючи територією РЛП «Ніжинський», відвідувачі оцінили природній ландшафт парку: зміна степу на ліс, переходи соснового лісу у березовий гай, березового гаю у чагарники з підстилкою зеленого моху, галявинами папороті, конвалій та пролісків. Наші мандрівники відпочили душею та відчули на собі лікувальні властивості хвойного лісу, насолодились співом птахів, свіжим повітрям та безтурботною атмосферою лісу. У відвідувачів з’явилося відвідати маршрут знову із друзями та родичами, аби більше пізнати природу, а також зберігати тваринний та рослинний світ рідного краю.

Тож виїжджаємо на велопрогулянки та долучаємось до активного відпочинку на території Регіонального ландшафтного парку "Ніжинський"!

Вікторія Охріменко, начальник організаційного відділу Ніжинської районної ради
Фото автора