Відбулося розширене засідання Колегії відділу освіти Ніжинської РДА

30-08-2017
Розширена колегія відділу освіти райдержадміністрації

30 серпня 2017 року відбулось розширене засідання Колегії відділу освіти Ніжинської РДА щодо підсумків розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2016/2017 навчальному році, стану підготовки до 2017/2018 навчального року та визначення основних завдань.

У роботі Колегії взяли участь голова Ніжинської районної ради Олег Бузун, голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин, заступник голови райдержадміністрації Оксана Мелашенко, начальник відділу освіти РДА Леся Лозова, голова районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Інга Чеботаєва, директори навчальних закладів, заступники директорів з навчально-виховної роботи, завідувачі дошкільних навчальних закладів, керівники позашкільного навчального закладу та міжшкільного навчально-виховного комбінату, члени президії районного комітету профспілки, методисти районного методичного кабінету та представники засобів масової інформації.

Леся Лозова, начальник відділу освіти, звітувала про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти у 2016-2017 навчальному році, стан підготовки до 2017-2018 навчального року та визначила основні завдання розвитку сучасної освіти.

Леся Вячеславівна зазначила, що у 2017-2018 н.р. у закладах району навчатиметься 1478 учнів із середньою наповнюваністю класів 10,2 дітей, середня наповнюваність класів старшої школи натомість складає 9,3 учня. За підрахованими показниками лише 47% учнів 9-х класів продовжать навчання в школах району. Першокласниками ж в районі стане 141 дитина.

Під час заходу педагоги обговорили актуальні питання щодо діяльності навчальних закладів, розвитку Нової української школи, обмінялися думками. Зокрема думками ділились директор Великокошелівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Алла Науменко, завідувач Галицького ДНЗ «Барвінок» Наталія Кошелівська, учитель початкових класів Безуглівського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІІ ступенів Тетяна Струк, учитель української мови Світанківського НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІІ ступенів Світлана Гакал, директор комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості» Микола Борщ, практичний психолог Великокошелівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Володимир Лабузько, голова Ніжинської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України Інга Чеботаєва.

З початком нового навчального року педагогів привітали також керівники району.

Олег Бузун, голова Ніжинської районної ради, запевнив, що районна рада кожного року намагається підтримувати роботу із забезпечення шкіл району.

Питання, що стосуються освіти району обговорюються на засіданнях відповідної профільної постійної комісії районної ради з гуманітарних питань, охорони здоров’я та соціального захисту населення, головою якої є Бондаренко Андрій Леонідович, засіданнях Президії райради та затверджуються рішеннями сесій ради, зокрема за підтримки депутатів районної ради сьомого скликання було підтримано ряд  освітянських питань, що стосуються затвердження статутів навчальних закладів, зміни назв закладів освіти, затвердження районних програм (Програма розвитку та удосконалення організації харчування в навчальних закладах Ніжинського району на 2017 рік, Комплексна програма сприяння  розвитку творчої особистості вчителя та учня  на 2017 рік, оновлення та затвердження показників Районної програми «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки) та інші питання, що стосуються освіти Ніжинщини.

Також Олег Віталійович зазначив, що за рахунок коштів спеціального фонду Ніжинської районної ради навчальним закладам району було придбано футбольні м’ячі, канцтовари, дошка крейдова магнітна, деякі будматеріали, тенісний стіл, а також здійснено поточний ремонт стелі спортивного залу Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Крім того, завдяки співпраці з проектом ЄС “ClimaEast: Збереження та  стале використання торфовищ”, що впроваджується ПРООН, у школах відкрито 5 еко-класів (Ніжинське, Кукшин, Стодоли, Колісники, Лосинівка), у яких цього року вже були проведені перші уроки екологічного спрямування разом із директором РЛП «Ніжинський» Сергієм Мельниковичем, який розповідав дітям про  Регіональний ландшафтний парк «Ніжинський». Крім того, вчителі та учні району відвідали дві еколого-пізнавальні стежки парку «Лісовий затишок» (що біля Кукшина) та «Спадщина предків» (що біля Малої Кошелівки) та познайомилися з природо-охоронною територією.

До того у рамках Проекту на початку червня 2016 року було придбано обладнання та облаштовано географічний майданчик на території Кукшинської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Загалом на новообладнаному географічному майданчику встановлено такі прилади: опадомір, гномон, флюгер та стовп-висотомір, метеорологічна  будка, що містить барометр, гігрометр та термометр, кільце ромбічне-азимутальне, сонячний годинник екваторіальний, сонячний годинник горизонтальний, екліметр та покажчик полярної зірки. Тож, починаючи з минулого навчального року, майданчик слугував навчальною лабораторією для учнів школи й дозволив їм опанувати практичні навички із моніторингу навколишнього природного середовища. Крім того, прилади та знаряддя майданчика використані у навчальному процесі при викладанні природничих дисциплін для учнів школи. Так, зокрема учні досліджували погодні умови Кукшина.

Крім того, проектом ClimaEast було подаровано 3 твердопаливні котли (Колісники, Кукшин, Вертіївка), нажаль, встановлено  поки що лише 1 у Колісниках, однак він має добрі показники економії коштів на тепло.

Олег Віталійович подякував освітянам, які водночас є депутатами Ніжинської районної ради за відповідальне ставлення до роботи, а це Кільовий Віктор Миколайович, Кіт Ольга Василівна, Легеза Тетяна Миколаївна, Пехотіна Юлія Леонідівна, Постол Катерина Михайлівна, Примак Дмитро Миколайович.

Голова районної ради Олег Бузун звернув увагу присутніх на те, що ключовим у вихованні учнів є питання патріотизму та ідентифікації українську народу іншими державами. І саме на плечах педагогів лежить не лише навчання відповідного профілю, а й виховання особистості через передачу української мови, звичаїв та культури рідного народу, адже неможливо розвивати країну без патріотичного виховання.

Голова районної державної адміністрації Вячеслав Івашин наголосив на тому, що освітня реформа має бути адаптована до сучасного життя і, зокрема, сільських школярів.

Підсумком роботи за минулий навчальний рік стало нагородження кращих освітян відзнаками різних рівнів.

Зокрема за якісну підготовку закладу освіти до нового навчального року Почесною грамотою Ніжинської районної ради Олег Бузун нагородив колектив Кукшинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, директор Пехотіна Юлія Леонідівна.

За сумлінну педагогічну діяльність, вагомі успіхи у справі навчання, виховання підростаючого покоління Грамотою Ніжинської районної ради нагороджено Науменко Аллу Махмутівну, директора Великокошелівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Друзь Світлану Володимирівну, вчителя початкових класів Лосинівської ЗОШ І ступеня, Сушко Надію Василівну, вчителя зарубіжної літератури Світанківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» І-ІІІ ступенів. Вітаючи освітян, Олег Бузун побажав вдячних учнів, зорієнтованих і вмотивованих на навчання, а педагогам – змінюватись та розвиватись.

Організаційний відділ районної ради