з 1 квітня 2024 року збільшуються розміри страхових виплат.

27-03-2024
Пенсійний фонд інформує

З 1 квітня 2024 року пенсію працюючим пенсіонерам перерахують

З 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки.

Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено частиною четвертою статті 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2024 № 185 та постановою правління Пенсійного фонду України від 18.05.2018 № 10-1.

Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення / попереднього перерахунку пенсії.

Водночас показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення / попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року набуто менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше як через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише набутого страхового стажу. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

ВАЖЛИВО!

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам – 1 квітня 2024 року. 

Водночас перерахунок буде проведено після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року (строк подачі звітів – до 10 травня).

 Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким буде проведено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

При цьому працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку. 

 

За інформацією Головного управління Пенсійного  фонду України в Чернігівській області

Збільшено штрафи за використання незадекларованої праці

За чинним законодавством України, роботодавець, який наймає працівників, має укласти трудовий договір та сплачувати за кожного податки. В інакшому випадку йому загрожує штраф.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» мінімальна заробітна плата з 01.04.2024 зросте до 8000 грн, а отже, збільшаться й розміри штрафів за порушення трудового законодавства.

З 1 квітня юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, нестимуть відповідальність у вигляді:

– 80 000 грн штрафу (10-кратний розмір мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення), до юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

– 240 000 грн штрафу (30-кратний розмір мінімальної зарплати за вчинення порушення повторно протягом 2 років) за оформлення працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом у разі фактичного виконання роботи протягом усього робочого часу;

– попередження – до юридичних осіб та ФОПів, які є платниками єдиного податку першої-третьої груп за виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків;

– 16 000 грн штрафу (2-кратний розмір мінімальної зарплати за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

ВАЖЛИВО

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

До уваги роботодавців і працівників!

Якщо на виробництві відбувся нещасний випадок …

У разі настання нещасного випадку на виробництві та/або гострого професійного захворювання (отруєння) або встановлення хронічного професійного захворювання потрібно:

  • негайно зупинити роботу всіх механізмів в зоні виникнення нещасного випадку;
  • про кожний нещасний випадок потерпілий або працівник, який його виявив чи інша особа – свідок нещасного випадку, повинні негайно повідомити безпосереднього керівника робіт чи іншу уповноважену особу підприємства та вжити заходів до надання необхідної допомоги потерпілому;
  • зберегти обстановку на робочому місці до прибуття комісії з розслідування нещасного випадку (якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників).

Потерпілий або уповноважена ним особа, яка представляє його інтереси має право брати участь у засіданнях комісії, вносити пропозиції, подавати документи щодо нещасного випадку, давати відповідні пояснення щодо обставин і причин настання нещасного випадку та одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування. Голова комісії зобов’язаний письмово поінформувати потерпілого або уповноважену ним особу, яка представляє його інтереси, про його або її права і з початку роботи комісії запросити до співпраці.

ВАЖЛИВО!

Про кожний нещасний випадок на виробництві роботодавці зобов’язані протягом доби повідомити Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області за телефоном (0462) 678-458 та не пізніше наступного робочого дня з моменту настання нещасного випадку надіслати повідомлення на паперовому носії на адресу вул. П’ятницька, 83 А, м.Чернігів, індекс 14603 або електронного листа на електронну пошту: [email protected].

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області

 

 

 

З 1 квітня 2024 року збільшуються розміри страхових виплат

У зв'язку зі збільшенням в Україні з 1 квітня 2024 року мінімальної заробітної плати з 7100 до 8000 грн, збільшуються розміри страхових виплат.

Розміри страхових виплат потерпілим та особам, які у разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, отримують право на призначення після 1 квітня 2024 року, визначаються, виходячи з мінімальної заробітної плати:

- мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати в перерахунку на 100 % втрати професійної працездатності не може бути меншим за мінімальну заробітну плату – 8000 грн;

- максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати – 32000 грн;

- одноразова страхова виплата потерпілому, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (8000 грн х 7 х ступень втрати професійної працездатності);

- максимальний розмір щомісячної страхової виплати особам, які втратили годувальника – 56000 грн;

- одноразова допомога сім'ї у разі смерті потерпілого – 320000 грн;

- одноразова страхова виплата кожній особі, яка мала право на одержання утримання від потерпілого – 64000 грн.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області